Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

Pedagogische onderwerpen

Hillbaars_Slider1.jpg

Mediaopvoeding

Delen: op Twitter, op Facebook, op LinkedIn, Mail deze pagina.  Televisie, internet en andere media spelen een steeds grotere rol in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Media kunnen het leren ondersteunen, maar ook risico’s met zich meebrengen. Begeleiding door ouders of verzorgers is daarom van groot belang, zodat kinderen leren om bewust om te gaan met de media.

Kijkwijzer
De Kijkwijzer geeft een leeftijdsaanduiding voor televisieprogramma’s, bioscoopfilms en dvd’s. PEGI is iets soortgelijks voor videogames. Lees meer over regelgeving
Nieuws
8-10 Informatie over gewicht beïnvloedt het lichaamsbeeld
Meer nieuws
Video
Bekijk de video Peter Nikken legt uit wat media­opvoeding is.
Hulpmiddelen
Overzicht van websites, computerprogramma’s en andere initiatieven om ouders te helpen bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Lees meer
Vragen?
Peter Nikken is specialist op het gebied van jeugd, media en opvoeding.

http://www.nji.nl/Video-over-dit-dossier

 


 

Boekentips:

Transformatie met 1Gezin1plan

Uitnodiging boekpresentatie

Gepubliceerd: 25-11-2014

Transformatie met 1Gezin1planU bent van harte welkom om maandagmiddag 15 december  de boekpresentatie van 1Gezin1plan bij te wonen.
Met dit boek leveren de auteurs Arjan Bolt en Quirien van der Zijden een fundamentele en praktische bijdrage aan de transformatie van de jeugdzorg.

”Door te werken met 1Gezin1Plan is bij mij de overtuiging ontstaan dat deze ouders tot meer in staat zijn dan ik vooraf dacht.
Ik denk dat het van wezenlijk belang is te durven geloven dat cliënten in staat zijn tot wonderen”.

Deze uitspraak is van Marloes. Ze biedt dagelijks hulp aan gezinnen die kampen met een complex aan problemen. 1Gezin1Plan biedt een werkwijze voor een fundamentele omslag van werken: de hulp aan het gezin dient te leiden tot de toename van de zelfsturing en ‘eigen kracht’ van de gezinsleden. Eigen kracht staat centraal in de transitie van de zorg voor jeugd; zowel in de wijkgebonden teams als in de specialistische jeugdhulp. Maar hoe kun je nu concreet de eigen kracht van gezinnen, die te boek staan als ‘multi-problem’ of ‘zorgmijdend’, versterken? Deze bijeenkomst, inclusief praktijkhandboek, geeft daar antwoord op.

1Gezin1plan is gebaseerd op een gezins- en oplossingsgericht methodisch programma (Gezin Centraal). Het helpt professionals gezinnen zo te begeleiden dat zij zelf hun eigen antwoorden en oplossingen gaan vinden. De rode draad van deze bijeenkomst en dit handboek zijn de ervaringen van professionals, die werken volgens 1Gezin1Plan. Het stimuleert en inspireert hulpverleners om hun eigen specifieke deskundigheid en creativiteit optimaal te benutten.
Programma:
15.00 uur;Ontvangst15.30 uur;Start presentatie, onder leiding van auteurs Arjan Bolt en Quirien van der Zijden. Beide zijn transformatie-adviseurs gemeenten. 15.45 uur;Wethouder of transitiemanager uit Holland Rijnland. Deze regio heeft ruime ervaring met 1Gezin1Plan en werkt met veel succes met deze methode.16.00 uur;Professionals aan het woord: Aan de hand van verhalen uit de praktijk worden de principes en werkwijze van 1Gezin1Plan toegelicht.16.45 uur;Transformatie met 1Gezin1Plan bij ‘multi-problemgezinnen’.17.00 uurMuziektheater-op-maat door Job van Gorkum en Tomas Postema, leden van de band BOT.17.20 uur;Afsluitend praatje met daarna borrel met hapje en drankje.
Prijs voor deelname aan deze inspirerende middag is
€ 45,- excl btw, inclusief ontvangst met koffie, het boek ‘1Gezin1Plan (t.w.v. € 29,90) en borrel met hapjes.

Vooraf aanmelden is verplicht en kan t/m vrijdag 5 december. Inschrijven via www.logacom.nl, u ontvangt een factuur.

Locatie:
Bartholomeus Gasthuis
Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht
www.bartholomeusgasthuis.nl

—————————————————————————————————————————————-

SurvivalKid Pesten

Ken je iemand die gepest wordt? Zou je zelf iemand durven pesten? Of word je zelf gepest? Wat kun je zelf doen in die situaties? Wat kunnen anderen doen?

Er zullen een heleboel vragen en emoties bovenkomen als je met pestsituaties te maken krijgt. Dit boek bekijkt de pestproblematiek vanuit verschillende perspectieven en benadrukt het belang van de omgeving in het oplossen en bespreekbaar maken van pestgedrag. Het werd op maat van kinderen geschreven en wetenschappelijk onderbouwd aan de hand van het KiVa-programma.

Uitvoering: paperback

Formaat: 15 x 23 cm

Omvang: ca. 136 pagina’s

ISBN 9789462342668

Auteur(s):
Luc Descamps en Gie Deboutte

Verschijnt: begin november 2014


 

 

De morele intuïtie van kinderen

Door: Door Tom de kroon

ISBN: 9789088505324
Aantal pagina’s: 248
Prijs: € 24.90
3e volledig herziene druk 
Eerlijk delen. De waarheid spreken. Tegen je verlies kunnen..

Welke morele waarden zijn van fundamenteel belang om een vitale, rechtvaardige en vrije samenleving mogelijk te maken? Hoe brengen we kinderen deze waarden zo bij dat ze een leven lang daar vorm aan willen blijven geven?

In De morele intuïtie van kinderen verbindt Tom Kroon inzichten uit de ethiek met gegevens uit de ontwikkelingspsychologie en plaatst deze in een pedagogisch kader. Belangrijke waarden komen aan bod, zoals fatsoen en rechtvaardigheid, vrijheid en tolerantie.

Aparte hoofdstukken zijn gewijd aan de ontwikkeling van het empathisch vermogen, het cultiveren van gevoelens als compassie, verontwaardiging en spijt en de betekenis van disciplineren. In het slothoofdstuk komen in vogelvlucht enkele grenzen aan bod waar opvoeders door de moderne samenleving en door de specifieke aanleg van sommige kinderen op stuiten.

 


 

Opvoeden in betrokkenheid

Lessen uit de wetenschap

Door: Kitty Jurrius, Heleen Torringa

ISBN: 9789088505515  |  Aantal pagina’s: 152  |  Prijs: € 19.90

De huidige maatschappij doet een steeds groter beroep op de onderlinge betrokkenheid van burgers.

Echter, deze betrokkenheid is geen vanzelfsprekendheid in een geïndividualiseerde cultuur.

Hoe bevorder je maatschappelijke betrokkenheid?

 


 

 

Van gedragsregulering naar opvoeding

Het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag in de Vreedzame School
Door: Leo Pauw

ISBN: 9789088505249  |  Aantal pagina’s: 184  |  Prijs: € 26.90

Dit boek gaat over de aanpak van gedragsproblemen in scholen. Afgaande op de signalen uit het onderwijs lijkt het alsof het aantal kinderen met gedragsproblemen toeneemt.

In ieder geval geven leerkrachten aan moeite te hebben met het omgaan met afwijkend gedrag van kinderen.

Het aantal diagnoses van gedragsstoornissen en het medicijngebruik onder kinderen met een gedragsstoornis is de afgelopen decennia sterk toegenomen.

De vraag die veel pedagogen stellen is of er echt sprake is van een toename of dat de tolerantie ten aanzien van afwijkend gedrag afneemt.


24 Opvoedingstips:

Wat is de beste opvoedingstip die jij ooit kreeg? Lees hier wat ouders antwoorden en duid aan waar je zelf wat aan hebt. Je voelt de neiging opborrelen om een perfecte ouder te worden? Verspil er je energie niet aan. Zo hou je misschien genoeg fut over om van je kinderen te genieten. (En dit is meteen je eerste tip ):

1 Negeer één week alles wat fout loopt bij het gedrag van je kind. Zeg alleen wat het positief doet. Na een week zie je al een verschil. (Steven Bosmans)

2 Werk met beloningsstickertjes die je op de kalender kleeft. Zo krijg je veel gedrag aangeleerd. (Nancy Feys)

3 Als je kinderen corrigeert: tel tot 10… zak door je knieën en kijk je kind recht in de ogen. Neem eventueel zijn handjes vast. Zo komt de boodschap duidelijker aan. (Marjo Marteau)

4 Geef zelf het goede voorbeeld. Als jij vaak vloekt, scheldt, hysterisch wordt of nooit ‘sorry’ zegt, neemt je kind dat gedrag over. (Lize Kemps)

5 Als je kind iets vertelt, ga er even bij zitten en herhaal wat het zegt. Je staat versteld hoeveel je zo te weten komt. (Mieke De Mulder)

6 Kondig een kwartier op voorhand aan dat ze moeten eten of gaan slapen. Zo kunnen ze rustig hun bezigheid (spel, tv…) beëindigen en vermijd je woedebuien. (Anne-Mie Deweerdt)

7 Geen frisdrankjes, snoepjes, koekjes… voor het slapengaan! Wel een verhaaltje! Zàààlig. (Kim Engelen)

8 Als ik voel dat mijn kinderen hard zijn tegenover andere kinderen zeg ik: ”Doe nooit bij een ander wat je zelf niet wil dat een ander bij jou doet!” (Riet Verwimp)

9 Wij hebben afgesproken dat ik Arabisch spreek met de kinderen en mijn man Nederlands. (Soad Homani)

10 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (Vul hier jouw favoriete opvoedingstip in)

11 Roep niet vanuit de keuken of je bureel naar je kinderen. Ga naar je kind, spreek het aan met zijn naam en geef je boodschap. Gevolg: veel effectiever. (Marc Velghe)

12 Consequent zijn, orde en regelmaat bieden en volhouden, in je kind geloven en nooit opgeven. (Ludwina Reyniers)

13 Praat met je kinderen, in alle omstandigheden. Bewaar je kalmte, ook al wordt het je soms te veel (niet roepen). Een klets op het achterwerk is géén geschikt uiterst redmiddel. (Ivo Raes)

14 Ik probeer minstens tweemaal per dag de kinderen een compliment te geven: één voor ze naar school zijn vertrokken en één voor ze gaan slapen. (Karen Leys)

15 Zet (het overaanbod van) speelgoed een tijdje weg, dan wordt het weer aantrekkelijk. (Leen Annaert)

16 Zet kinderen even apart als ze stout zijn. Iedereen kan eventjes tot rust komen. Drie minuten is voldoende. Een kookwekker kan nuttig zijn. Zo weet het kind wanneer de time-out voorbij is. (Kristel Braeken)

17 Laat ze een ruzie eens zelf oplossen. Je merkt vaak dat ze er vlugger mee stoppen en het conflict ook zelf oplossen. En mama kiest geen partij. (Ann Nevens)

18 Laat je kind zijn schoolrapport uitleggen en zwijg! (Peter Durbi)

19 Een puber in huis die je steeds van ‘antwoord’ dient en je zo in de gordijnen jaagt? Niet meteen antwoorden, rustig ademen, even wachten en later een kalm antwoord geven. (Mieke Meskens)

20 Je kind stelt een te moeilijke vraag? Geef toe dat je het antwoord niet kent. Zo leert je kind dat ‘iets niet weten’ geen zonde is. (Samira Azeroual)

21 Ga zelf ook eens naar de sauna, film of op café. Kinderen hebben niks aan overstresste ouders. (Mia Jorgens)

22 Laat je kinderen onder elkaar een beurtrol afspreken voor het gebruik van de computer en je merkt dat ze er zelf effectief nog uitkomen ook. (Jan T’Sas)

23 Als ik zelf vroeger ga slapen of als ik een aperitiefje of dessertje serveer, ben ik goedgezind, zijn de kinderen goedgeluimd en is er veel meer wederzijdse interesse en begrip! (Lieve De Vos)

24 Als je boos bent op je kind of als je straft, zorg dan dat je duidelijk zegt om welk gedrag het gaat. (Aimée Maluka).