Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

Activiteitentips voor gezinnen mei vakantie 2016

Entree-300x225.jpg goede foto bord praktijk

Eerst een interactieve rondleiding en vervolgens ga je zelf aan de slag. In de Hermitage. 

zondag 1 mei 2016  Amstel 51,1018 EJ Amsterdam 020-5308755

Iedereen is welkom, kleine kinderen, grote kinderen, jong, oud. Ook kinderen alleen zijn natuurlijk van harte welkom.

Onder professionele begeleiding ga je de tentoonstelling bewonderen en daarna mag je zelf kunst maken in een van de prachtige ateliers.

 • Wanneer? Iedere eerste zondag van de maand.
 • Aanvang: 14 uur.
 • Duur circa 2,5 uur.

Graag van te voren even per mail aanmelden (mogelijk tijdens kantooruren).
Doorgang alleen bij voldoende aanmeldingen.

—————————————————————————————

Dit is een vrolijk marionetten voorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders in bc De Havelaar. 

zondag 1 mei 2016 Douwes Dekker straat 2,1053 SX Amsterdam 0627574334

Bibi krijgt zonnebloemzaadjes voor haar tuintje. Ze probeert een hele mooie, hoge zonnebloem te laten groeien. Maar haar konijn Stuiter knabbelt steeds aan de bladeren en een boze wolk probeert de zonnebloem omver te blazen. Als dat maar goed gaat!

Deze voorstelling is voor kinderen vanaf 2 jaar.

————————————————————————-

Kom naar de Klankspeeltuin en volg een workshop in Muziekgebouw aan ’t IJ. (7+) 

zondag 1 mei 2016  Piet Heinkade 1,1019 BR Amsterdam020-7882010

De Klankspeeltuin is dé plek voor jong en oud om te ervaren hoe muziek componeren werkt. Met heel verschillende en slimme klankinstallaties kun je daar op allerlei manieren muziek maken.

Óf combineer het met een concertbezoek van je ouders. Terwijl zij genieten van het concert volg jij een workshop in de Klankspeeltuin. Noten kunnen lezen of muzikaal zijn is niet nodig.

—————————————————————————————

24 apr 2016, 13:00 – Wandelen Nationaal Park Veluwezoom , Gelderland

OERRR boswachterscursus junior – Veluwezoom

Altijd al willen weten wat een boswachter allemaal doet? Ga mee met de boswachterscursus voor kinderen van 8 -12 jaar.

Nog 10 plaatsen beschikbaar

02 mei 2016, 13:00 – Kinderen en gezinnen Planken Wambuis, Gelderland

OERRR dierenmanieren – Planken Wambuis

Kruip in de huid van dieren en leer meer over ze in het parcours Dierenmanieren. In de opdrachten van OERRR ontdek je elke keer een ander dier.

Nog 15 plaatsen beschikbaar

02 mei 2016, 19:00 – Wandelen Leuvenumse bossen, Gelderland

Avondwandeling wild speuren – Leuvenumse bossen

Altijd al meer willen weten over diersporen? Ga mee met de boswachter op een wandeling door de Leuvenumse bossen bij Ermelo en ontdek welk dier zijn sporen waar achterlaat.

Nog 17 plaatsen beschikbaar

—————————————————————————————

Zoek worteltjes in de groentetuin, maak konijnensprongetjes door de boomgaard, luister naar de vogels en kijk naar de bijen. Een hele leuke speurtocht voor kleuters en hun (groot)ouders, rond Bezoekerscentrum Veluwezoom.

 • Beschikbaar van april t/m oktober
 • Voor kinderen van 3-6 jaar
 • Duur: ca. 1 uur

Kosten

Een speurtocht kost 4 voor leden van Natuurmonumenten, voor niet-leden 7. Bekijk hier de openingstijden van Bezoekerscentrum Veluwezoom.

—————————————————————————————SpeurtochtNationaal Park Veluwezoom , Gelderland

Speurtocht Letterboxen met gps

Speur met een gps in de hand naar Letterboxen in het bos. Een spannende zoektocht voor jeugd van 11-16 jaar.

Bij Bezoekerscentrum Veluwezoom is een superleuke speeltuin!

De speeltuin is in 2013 helemaal vernieuwd en is geschikt voor alle kinderen, ook kinderen met een beperking! De speeltuin ligt deels in een boomgaard, waar picknickbanken staan. Combineer je bezoek aan de speeltuin met een wandelingetje naar het bos; aan het begin van de groene wandelroute kom je langs een cool klim- en klauterpad.

Voor een hapje en een drankje kan je terecht bij Brasserie Veluwezoom, waar je met mooi weer heerlijk buiten zit. Vanaf het terras kun je prima een oogje in het zeil houden op de kinderen in de speeltuin.

Midden in de idyllische omgeving van Loenen (Veluwe) ligt Open Erf de Groote Modderkolk. Neem een kijkje op deze biologische zorgboerderij met moestuin en potstal, drink wat in de theeschenkerij of koop biologische producten in de boerderijwinkel.

OPEN ERF DE GROOTE MODDERKOLK

Provincie Gelderland

Vrijenbergweg 24a,
7371 AA Loenen
T 055 – 505 0052

—————————————————————————– 

Nationale Museumweek

 Nieuw Land Erfgoedcentrum

Nieuw Land Erfgoedcentrum vertelt het fascinerende verhaal van het leven met en de strijd tegen het water in het IJsselmeergebied: prehistorische bewoning, dijkbouw en droogmakerijen. En natuurlijk het grootste inpolderingsproject ter wereld: het Zuiderzeeproject.
Maak dicht die dijk, handen in de modder! Nieuw Land in Lelystad brengt een ode aan de polderpioniers. Ga aan de slag als dijkbouwer of ingenieur in het Watertheater. Kom schatgraven op de voormalige bodem van de Zuiderzee of luister naar het verhaal van de Watermensen in een spannend scheepswrak. Nieuw Land is niet voor watjes!

Nieuw Land richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van ´s werelds grootste inpolderingsproject aller tijden: het Zuiderzeeproject. Aan de hand van persoonlijke verhalen reis je door de tijd, van de prehistorie met de rijke Swifterbantcultuur tot het leven rond de (voormalige) Zuiderzee.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zon- en feestdagen: 11.30 – 17.00 uur
Maandag: gesloten.
In schoolvakanties ook op maandag open .
Gesloten op 25 december en 1 januari.

———————————————————————————
Tijdens de Nationale Museumweek biedt Nieuw Land een exclusief programma aan. Zoals een lezing en exclusieve rondleidingen bij de IJsselkogge. Kinderen kunnen een klompje beschilderen, schatzoeken en met LEGO® steentjes spelen.
Woensdag 20 april 13.00 – 16.00 uur:
Klompje beschilderen.
Schatten zoeken in de archeologische kinderpresentatie ‘Ondergronds’.
Weekend 16, 17, 23 en 24 april hele dag: 
Bouw zelf een kogge van LEGO® steentjes.
Vrijdag 22 april om 13.30 uur:
Lezing door maritiem archeoloog Wouter Waldus over de lichting van de IJsselkogge.
Opmerkingen:
Om zeker te zijn van een plekje, is aanmelden een aanrader. Dit kan via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl o.v.v. lezing 22 april.
Actie:
Bovenstaande activiteiten zijn gratis na entree Nieuw Land.
Openingstijden en prijzen:
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur. Zaterdag en zon- en feestdagen: 11.30 – 17.0

——————————————————————-

Slot Boekenstein
Op zaterdag 30 april staat Slot Loevestein in het teken van kinderboeken Kom je ook? Er is van alles te doen: kinderboekenschrijver Reggie Naus komt voorlezen en je kunt genieten van de voorstelling ‘Igor leest zich vrij’ van Igor Krulsnor. Daarnaast zijn er workshops ganzenveer schrijven of striptekenen, is er een Boekiewoekiedans en kun je luisteren naar spannende verhalen. Speel metLizzy van Pelt de ‘Quizz van Lizz’ of bekijk de voorstelling van de poppenspelers van Theater van de Droom. Verder is er een speciale letterspeurtocht en staan er gezellige kraampjes. Schrijf de datum 30 april dus in je agenda en kom langs.
30 april van 11:00 tot 17:00 uur.

———————————————————————————

Robin Hood Festival 
Boogschieten op een parcours met natuurlijke 3D doelen met een hoge funfactor voor groot en klein, dat is het Robin Hood Festival in Kasteel Hoensbroek. Het is het leukste boogschietevenement in de Euregio voor het hele gezin en vindt plaats op Moederdag zondag 8 mei en beide Pinksterdagen zondag 15 en maandag 16 mei.Voel je even Robin Hood en beleef het boogschieten door het lopen van een parcours met wisselende natuurlijke 3D-doelen in diervorm rondom het kasteel tijdens het 3D Target Shooting. Of schiet op doelen in de lucht met speciale ongevaarlijke fluflu-pijlen (cloudshooting). Natuurlijk is er ook een kinderschiettent met o.a. pijl en boog schieten op vaste en bewegende doelen, blikschieten en blaaspijpschieten.
Actie:
Om je echt Robin Hood te voelen mag je natuurlijk je eigen passende kleding aantrekken maar is het ook mogelijk om een eigen Robin Hood hoedje te maken, een schild te knutselen en je te laten schminken als Robin Hood.
Opmerkingen:
Alle schietactiviteiten zijn door zacht materiaalgebruik en deskundige begeleiding veilig voor jong en oud (vanaf 4 jaar).
Tijden en prijzen:
Zondag 8 mei en beide Pinksterdagen zondag 15 en maandag 16 mei van 10.00 tot 17.30 uur.
Familieticket met korting: Met het speciale familieticket geniet je van de grootste korting en mag je onbeperkt deelnemen aan het boogschietevenement en heb je een dag naar keuze vrije toegang tot het kasteel voor 2 volwassenen en 2 kinderen voor slechts € 29,50 (extra kind voor slechts € 4,50). Deze tickets zijn uitsluitend online vooraf te koop via de website Kasteelhoensbroek.nl. Natuurlijk zijn er ook losse tickets te koop aan de kassa van het kasteel.

—————————————————————————————

Mozaïek met papier
Op Zaterdag 16 en 23 april is er de Kinderworkshop Mondriaanhuis: Mozaïek met papier. Om iets nieuws te maken moet je soms eerst chaos scheppen. Dat was vrij vertaald het motto van Piet Mondriaan waarop de huidige tentoonstelling De Beuk Erin! is gebaseerd. Daarom gaan kinderen tijdens deze workshop eerst iets wat heel is verscheuren. Uit oude tijdschriften gaan ze allerlei plaatjes scheuren waarop één kleur te zien is. Bijvoorbeeld een stukje blauwe lucht, een strookje rode tomaat, een reepje oranje zonsondergang enz. Daarna is het bedoeling uit al deze stukjes iets nieuws te creëren, namelijk een mozaïek of collage in de vorm van een vaas.
Opmerkingen:
Reserveren is noodzakelijk en kan via: info@mondriaanhuis.nl
Tijden en prijzen:
Zaterdag 16 en 23 april, van 14.00 tot 16.00 uur.

——————————————————————————-

LEZING EN SPOTTEN VAN NACHTVLINDERS
OP 13 MEI A.S. GEEFT BIOLOOG KEES BOELE EEN LEZING OVER
NACHTVLINDERS op fort “Werk aan de Korte Uitweg”in Tull en ’t Waal.
Er valt veel te vertellen over deze bijzondere en mooie
insecten. Hun kleuren zijn spectaculair. De avond bestaat uit twee delen, als
eerste de lezing om daarna als het donker is naar buiten te gaan.Door middel
van lampen en doek kunnen we de nachtvlinders spotten. Het beloofd een boeiende
avond te worden.
Tegelijkertijd is er een expositie van nachtvlinders
getekend met pastelkrijt door Rina van der Straten.
De avond begint om 20.30 uur
Kosten € 7,50p.p.inclusief koffie met wat lekkers.
Kinderen t/m 12 jaar € 4,00 inclusief limonade.
Kampeerders genieten € 2,50 korting
Kinderen van kampeerders genieten € 1,50 korting.
Opgeven kunt u doen op het Fort tijdens de openingstijden
van het theehuis.
Zie de website: www.fortwku.nl
Of per email naar: ldingemans@reinaerde.nl
Opgeven graag voor 11 mei.

————————————————————————————-

Thomas Weekend 2016
Van 4 mei t/m 8 mei is het weer Thomas Weekend in Het Spoorwegmuseum! Tijdens deze dagen staat het hele museum in het teken van Thomas de Stoomlocomotief en zijn vriendjes uit de gelijknamige tv-serie. Speciaal voor het Thomas Weekend komt de echte Thomas de Stoomlocomotief uit Engeland over. De trein zal onder stoom worden gebracht en ritjes rijden op het museumterrein. En natuurlijk is de Dikke Controleur er ook, hij wil met iedereen op de foto!
Actie:
Dit jaar zijn er niet één, maar twee speelkleden waar je eindeloos kunt spelen en bouwen met Thomas speelgoed. Nieuw is de Thomas sing-a-long: speel en zing zelf mee met de sterren uit de Thomas-musical.
Opmerkingen:
De online kaartverkoop is gestart. Kies het tijdslot waarbinnen je wilt komen.
Let op: 
Dit jaar zijn er peutertickets te koop! Tijdens Thomas Weekend (4-8 mei 2016) dienen kinderen van 1-3 jr. een toegangsticket te kopen! Kinderen onder de 4 jaar hebben dan dus geen gratis toegang.

—————————————————————————————

Verboden voor ouders 
Zondag 17 april is er de Kinderworkshop KAdE: Verboden voor ouders. Flip a coin, bouw een knikkerbaan en laat hoepels dansen! Kinderen mogen mee op onderzoek in Kunsthal KAdE tijdens kinderrondleiding Verboden voor ouders. Samen met een museumdocent gaan ze experimenten uitvoeren bij de kunstwerken. Bij elk experiment zijn aanwijzingen te verdienen die samen een verhaal vormen.
Opmerkingen:
Reserveren kan via i.witjes@kunsthalkade.nl
Tijden en prijzen:
Zondag 17 april om 14.15 uur. Kosten € 2,- per kind.

———————————————————————-

Kinderfort Natuurlijk!
Op zondag 17 april is het groot feest bij Fort Vechten. Veel leuke activiteiten, echt een gaaf gezins-uitje
Op deze dag is het fort weer het domein van kinderen. Op 17 april is er van alles te doen: paardje rijden, fikkie stoken,
knutselen en nog veel meer. Op het Romeinenplein staan Romeinse soldaten
en kun je meedoen met een opgraving. In de Natuurhoek leer je alles
over de natuur op het fort en kun je uilenballen pluizen, of
kriebelbeestjes zoeken. Onze eigen Fortsoldaat Backx staat ook dit jaar
weer klaar om jullie te ontvangen en te laten zien waar de vleermuizen
wonen. En verder kun je genieten van theater en verhalen, terwijl je
ouders koffie mogen drinken op het terras….. als ze tenminste braaf
zijn.
De Romeinen:
Doe mee met de opgraving en leer de Romeinen kennen
Natuurhoek:
Maak kennis met de natuur op en om het fort
Sport en spel:
Kom lasergamen, abseilen, roetsj van de grote glijbaan en speel allerlei spelletjes
Eten en drinken is er ook: cupcakes versieren, broodjes en popcorn bakken boven een kampvuur, sapje ….

———————————————————————————-

Kinderkunst Theaterfestival 
Ook dit jaar wordt Fort aan de Klop weer omgetoverd tot festivalterrein voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De zevende editie van het festival vindt dit jaar plaats op zondag 24 april. Een dag vol theater, muziek, beeldende kunst en workshops in het decor van één van de oudste forten van Nederland.
Het programma bestaat onder andere uit:

• Toneelworkshop met TOF toneel• Schilderworkshop
• Dansles
• Cupcakes versieren
• Circus Diedom
Ook kun je je mooi laten maken: je kunt je laten schminken, je nagels laten lakken of je verkleden als jouw superheld en een droomfoto laten maken die je als aandenken mee naar huis mag nemen Daarnaast zijn er verschillende workshops, zoals circuslessen waarvoor per ronde een beperkt aantal kinderen kunnen worden toegelaten. Natuurlijk is er ook gewoon ruimte om lekker te spelen en te springen op het springkussen.
Het Kinderkunst Theaterfestival is een vrolijk festival met activiteiten, workshops en optredens. De toegang is gratis, maar voor deelname aan de workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd.

 

 

 

 

 

Opening expositie Drago Pečenica

Op donderdag 21 januari wordt bij het Nederlands Dagblad een nieuwe expositie geopend met kunst van de Nijkerkse kunstenaar Drago Pečenica.

Wil je Drago graag zelf ontmoeten en zijn kunstwerken bekijken? Kom dan de 21e naar de Hermesweg 20 in Barneveld.

Ook na de opening bent je van harte welkom om deze expositie te bezichtigen.

Opening 21 januari 19.30 uur

·  muziek door Steffi Pečenica

·  verhalen

·  expositie bekijken

·  hapje en drankje

·  aanmelden niet nodig

Na de opening

·  gratis toegang expositie

·  elke werkdag 9 en 16 uur

·  kopje koffie of thee

·  tot en met 18 maart 2016
Meer informatie over deze expositie?
Kijk eens op onze site of ga naar dragopecenica.com

Tot ziens bij het Nederlands Dagblad!

Hartelijke groeten,

Elly Kamphuis
promotie

In november staat ieder weekend het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum Utrecht in de spotlights!
Wil jij weten hoe het zit? Hou je van experimenteren? Speciaal voor nieuwsgierige kids vanaf 8 jaar staat in de weekenden van november het Jeugdlab van het Universiteitsmuseum Utrecht in de spotlights.

Niets is wat het lijkt
Zijn je zintuigen wel te vertrouwen? Test dat maar eens in het Jeugdlab. Voel eens aan de tongenkapstok, doe die vreemde koelkast eens open of plof eens neer op de spijkerstoel. Test, proef en experimenteer met van alles dat te maken heeft met zien, ruiken, proeven, horen en voelen. Elke week wordt een nieuw zintuig uitgelicht.
Experimenteren met voelen
21 – 22 november (tussen 12.00 en 16.00 uur)
Ga eens lekker zitten op de spijkerbank of stop je hand in die vreemde snoeptrommel. En ben jij een goede thermometer? Onderzoek samen met een Jeugdlaborant hoe het voelt om een dode hand te hebben.
Experimenteren met ruiken
28 – 29 november (tussen 12.00 en 16.00 uur)
Doe geurenmemory en test je geurenkennis of maak zelf chloor met potloden en een batterij. Samen met de jeugdlaborant ontdek je hoe je smaak werkt met de ruiken & proeven-proef.
————————————————————————————–
Lies wil piraat worden
zondag 15 november
In theater De Toverknol kun je iedere woensdag, zaterdag en zondag naar een voorstelling komen kijken!
In hartje centrum Utrecht aan de Oude Gracht 63 (100 meter naast de Pathé-bioscoop), ligt het nieuwe Kindertheater De Toverknol.Wat betekent een voorstelling bij kindertheater de Toverknol?
In een betoverend theater zitten alle kinderen op houten bankjes naast elkaar. Geroezemoes. De meisjes zijn omgetoverd tot prachtige prinsessen en de jongens zijn verkleed als stoere piraat, cowboy of ridder. Op de tafel staan kannen met rode limonade en een schaal met speculaasjes. Voor papa en mama is er koffie of thee. Het grote rode doek gaat open… ze gaan beginnen! De Toverknol is een theater speciaal voor kinderen, waar iedere maand een nieuwe voorstelling wordt gespeeld. Een voorstelling duurt ongeveer drie kwartier, precies lang genoeg om de aandacht vast te houden. Lies wil piraat worden Lies heeft een boek gevonden over hoe je piraat kan worden. Het boek is in een geheime taal geschreven door piraat Klaas Buitenbeentje. Lies besluit om piraat Klaas Buiteneentje te zoeken en van hem te leren hoe je een stoere, dappere piraat kan worden…Een leuke voorstelling met hilarische figuren, een gekke en eigenwijze papegaai, dansen en (mee)zingen!
Adres
De Toverknol Utrecht
Oude Gracht 63
3511 AD Utrecht
Contact
Telefoon 06-48622670
Openingstijden
Er zijn twee soorten voorstellingen; een voor kinderen van 1 t/m 4 jaar (10.30 en 12.15 uur) en een voor 5 t/m 9 jaar (om 14.00 uur).
Elke woensdag (om 10.30 en 14.00 uur), zaterdag en zondag (om 10.30, 12.15 en 14.00 uur) worden er voorstellingen gegeven en vaak worden er in de vakanties extra voorstellingen gepland.
————————————————————————————-

maandag 28 dec 2015 – 12:00 uur tot 15:00 uur

Nationaal Park Dwingelderveld

Kinderen en gezinnen

Dwingelderveld, Theehuys Anserdennen
Schapendrift 1
7964 KEAnsen

Maak een leuke vetbol en een pindasnoepslinger. 

Daar verwen je de vogels mee in de tuin of op het balkon. Zo help jij de vogels de winter door en kun je ze ook nog eens makkelijker bekijken. Pak er gauw een verrekijker bij!

Deze activiteit wordt in verband met de verbouwing van het Bezoekerscentrum Dwingelderveld gehouden in Theehuys Anserdennen.

 

————————————————————————————-

dinsdag 22 dec 2015 – 12:00 uur tot 15:00 uur

Nationaal Park Dwingelderveld

Kinderen en gezinnen

Dwingelderveld, Theehuys Anserdennen
Schapendrift 1
7964 KEAnsen

Vilten met schapenwol.

Met schapenwol en een speciale viltnaald kun je leuke dingen doen, bijvoorbeeld een klein schilderijtje vilten. Een begeleider van Natuurmonumenten helpt je erbij.

In verband met de verbouwing van het bezoekerscentrum Dwingelderveld, wordt deze activiteit gehouden in Theehuys Anserdennen.

—————————————————————————————

zondag 13 dec 2015 – 14:00 uur tot 16:00 uur

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Kinderen

Duin en Kruidberg, parkeerplaats Duin en Kruidberg
ter hoogte van Duin- en Kruidbergerweg 74
2071 LESantpoort-Noord

Luister in Duin en Kruidberg naar winterse verhalen vol avonturen. De boswachter brengt je naar de geheime plek in het bos. Een heel bijzondere middag uit! Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Verhalen in het bos

Neem kinderen van familie, buren of vrienden mee. De verhalen zijn deze keer geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar. Maya Plas en Nico van den Raad  van theatergroep De Blauwe Kom vertellen de mooiste verhalen op bijzondere plekken in Duin en Kruidberg. Ze beschikken over een uitgebreid repertoire van bestaande en zelfverzonnen verhalen. Welke ze gaan vertellen, is nu nog niet bekend.

Wandelen van verhaal naar verhaal

We verzamelen op de parkeerplaats van Duin en Kruidberg (navigeren op 2071LE, huisnummer 74). We lopen in een kwartiertje naar de eerste vertelplek. De vertelling bestaat uit drie of vier verhalen op verschillende plekken, op een mooie wandeling door het winterbos.

Handig om te weten

 • We wandelen van verhaal naar verhaal, dus neem alles compact mee.
 • Doe warme kleding aan en neem eventueel een kussentje om op te zitten mee.
 • Ook geschikt voor kleine kinderfeestjes.
 • Wees op tijd, later aanschuiven is niet mogelijk.
 • Deze activiteit is helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn

 

kussentje om op te zitten, warme chocomel/ thee
—————————————————————————————–

 

zondag 20 dec 2015 – 14:00 uur

tot 15:30 uur Waar:  Nationaal Park Veluwezoom
Wat: Kinderen

Bezoekerscentrum Veluwezoom
Heuvenseweg 5a
6991 JERheden

Schuif aan bij deze gezellige voorleesmiddag voor de kleintjes in Bezoekerscentrum Veluwezoom. Na het luisteren van een winterverhaal maak je samen een vogelsnack voor thuis.

Voorleeskast en vogelsnack

De voorleesmiddag voor kinderen vindt plaats in de filmzaal van het bezoekerscentrum. Om nog meer te genieten is er een voorleeskast neergezet. In deze voorleeskast zie je de prenten die bij het verhaal horen.

Na het winterverhaal maak je samen een lekkere vogelsnack om thuis vogeltjes mee naar de tuin te lokken.

Combineer met een wandeling

Omdat het nu een mooie tijd is voor een boswandeling, is de voorleesmiddag prima te combineren met een wandeling. Zo warm je met het hele gezin na de wandeling even lekker op in het bezoekerscentrum en geniet je ondertussen van leuke verhalen.

Praktische info

 • Voor kinderen van 3-7 jaar
 • Koop van tevoren online een kaartje
 • Honden mogen helaas niet mee

 ————————————————————————

1. Bezoek een museum

Veel musea zijn op Tweede Kerstdag open, en organiseren bovendien allerlei extra activiteiten voor families. In Museum Speelklok luister je bijvoorbeeld naar het kerstsprookje De Notenkraker en krijgen bezoekers een speciale kerstrondleiding. Op Kasteel de Haar geniet groot en klein van een sprookjesachtige rondleiding. Prinsjes, prinsesjes, ridders en jonkvrouwen luisteren vol spanning naar de verhalen van het kasteel. Wat als er op raadselachtige wijze een kroontje in de soep van de Barones belandt? En wie is toch dat meisje die midden in de winternacht aanklopt bij het kasteel?

 

2. Naar een kerstcircus

De circusartiesten draaien overuren tijdens de decembermaand. Bewonder hun geweldige kunsten bij één van de vele kerstcircussen! Zoek de cadeautjes van de kerstman bij het Internationaal Kerstcircus Tiel en zie een levende kanonskogel door de circustent schieten bij het Wintercircus Maastricht. Spektakel gegarandeerd!

 

3. Ga schaatsen

Het kan al, zelfs al in het buiten nog bijna warm: schaatsen! Bind de schaatsen onder tijdens de kerstdagen en stuntel of glijd met z’n allen over de ijsbaan. Een mooie gelegenheid om wat calorietjes te verbranden en ondertussen samen van de vrije tijd te genieten. Bij Flevonice is voor kinderen een leuk Funpark. Op deze krabbelbaan staan allerlei attributen waarmee ze het schaatsen onder de knie kunnen krijgen. Voor de geoefende schaatsers is er een 3 kilometer lange ijsbaan in de buitenlucht.

Vind een tijdelijke ijsbaan in de buurt of ga naar een permanente ijsbaan.

4. Trek de natuur in

Een frisse wind en zachte temperatuur zorgen ervoor dat het ook deze maand heerlijk is om buiten te zijn! Wandel door het Dwingelderveld bij Ruinen en doe mee aan de jaarlijkse kerstwandeling op Tweede Kerstdag. Onderweg zijn er genoeg gelegenheden om de wandeling te onderbreken voor een versnapering. Ook in de Kaapse Bossen in Doorn start een kerstwandeling. Ga mee op zoek naar sporen van dieren!

Vind een natuurpark en ga zelf de natuur in.

5. Luister naar een kerstconcert

Muziek luistert de donkere dagen op. Luister op Tweede Kerstdag naar de pianiste Anna Federova, die internationaal beroemd is. Ze speelde voor een uitverkocht Concertgebouw het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov. De opname van dit concert is op YouTube al 2,3 miljoen keer bekeken! Bestel tickets voor dit concert in de Edesche Concertzaal en betaal achteraf wat je hart je ingeeft. Een klassieker in het Concertgebouw is het Kerstgala van Wibi Soerjadi. Voor de 22e keer treedt hij hier op met een speciaal kerstprogramma met als afsluiter het Angels Choir en de uiterst virtuoze Fantaisie de Noël.

 

—————————————————————————————

 

maandag 02 mei 2016 – 13:30 uur tot 15:30 uur

Loenense Enk

Kinderen en gezinnen

Loenense Enk, De Groote Modderkolk
Vrijenbergweg 24
7371 AALoenen (Gld.)

Maak een gezellige en gevarieerde tocht van 2 uur per huifkar door de natuur bij het dorp Loenen op de Veluwe.

Genieten van de natuur was nog nooit zo makkelijk! Je gaat per huifkar achter een trekker aan door bos, heide, akkers en weilanden. Tussendoor is er af en toe een korte stop. De huifkartocht is inclusief consumptie en cake. Tip: een leuke activiteit om samen met je (klein)kinderen te doen!

Landschap met verhalen

Laat je verrassen door de prachtige omgeving van het karakteristieke boerenlandschap rondom het dorp Loenen, met zijn oude bolle akkers en weilanden. Door de bossen van de Reeënberg en de Ramenberg, afgewisseld met heidevelden. Onderweg vertelt de gids leuke, bijzondere verhalen over de omgeving. Over de dieren die hier leven, het stuifzand, het water van de Veluwe, de grootste waterval van Nederland, de bescherming tegen het wild en de slag om de Vrijenberg.

Praktische info

 • Koop van tevoren online een kaartje
 • Door leefgebied van wild zwijn, edelhert en ree.
 • Ook leuk om deze tocht samen te beleven met uw kinderen en/of kleinkinderen.
 • Geschikt voor iedereen die wil genieten van de natuur en minder goed ter been is.
 • Comfortabele huifkar met verwarming.
 • Van tevoren aanmelden is verplicht.
 • Honden mogen helaas niet mee.
 • Vergeet je verrekijker niet.
 • Er kunnen beperkt rolstoelen mee (zie hieronder).

Info voor rolstoelers

Ben je rolstoeler en wil je mee met de huifkar? Dat kan! Reserveer dan niet online maar bel even met de Ledenservice. Dit kan tijdens kantooruren via T (035) 655 99 55.

 

Opvoeden besproken in de vakantie?

Feedback krijgen of hulp?

Graag wil ik ouders, kinderen, jongeren en alle anderen, die betrokken zijn bij groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren helpen met een kortdurende begeleiding. Deze hulp is gericht op plezier hebben, krijgen en houden bij opvoeding, groei en ontwikkeling. De jeugd heeft de toekomst en wij als volwassenen kunnen hen samen ondersteunen en een positief voorbeeld zijn. Die bagage is van groot belang omdat voor mij in het jonge leven de nadruk op het aanleren van vaardigheden ligt in plaats van op het afleren door middel van straf en sancties. Volwassenen scholen zich in de regel maatschappelijk van alle kanten bij om zichzelf in staat te stellen een inkomen te garanderen. Maar realiseren zich niet altijd dat de twee zaken die best veel vragen van de volwassen mens zoals: relaties (huwelijk/samenwonen) onderhouden en opvoeding een levenslange en soms moeilijke maar mooie taak is.
In mijn praktijk kun je terecht voor hulpvragen op pedagogisch adviesgebied.

HillBaarsEntree DSC_0107 (Medium)  DSC_0106 (Medium)

AlgemeneTips:
1: Maak een planning en weekindeling
2: Heb een slechtweer plan
3: Bouw voldoende verveelmomenten in
4: Maak afspraken over computer en tv tijden
5: Doe iedere vakantie iets speciaals wat een soort familietraditie wordt
6: Geef ieder kind een eigen taak in de vakantie
7: Als je weggaat zorg dat reis en bestemming passen bij de leeftijd van je kind
8: Laat je kinderen oefenen met zelfstandig vakantie vieren
9: Laat je kinderen voldoende gelegenheid om buiten jouw gezichtsveld te spelen. Sommige buurten en dorpen organiseren bouw speelweken waar kinderen heerlijk hutten kunnen bouwen met echt gereedschap. Laat je kind daarnaast de buurt verkennen en in groepjes rondstruinen (puzzeltochten, speurtochten met opdrachtjes) onder begeleiding van buurtouders en neem zelf ook een groepje mee.
10: Laat je kinderen op een redelijke tijd naar bed gaan. Als ouders heb je daarna nog recht op je eigen vakantie avond.

014 (Small)

 

DSC_0104 (Medium)

Kerst vakantie tips!

Avondronde in kerstsfeer
Het wordt langzaam donker in het park. Vol energie ga je op stap met onze dierverzorgers door een park dat helemaal in kerstsfeer is! Opzaterdag 20 december en zaterdag 27 december wordt er een Avondronde in kerstsfeer gehouden in Dierenpark Emmen. Een dierenverzorger neemt je mee naar de ‘slaapkamers’ van dieren: de verblijven die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek.
Opmerkingen:
Geef je meteen op voor één van de Avondrondes in kerstsfeer! http://www.dierenparkemmen.nl/wat-te-doen/zoo-veel-meer
Tijden en prijzen:
De avondronde in kerstsfeer begint om 17:15 uur en is om ongeveer 19:00 uur afgelopen. De kosten bedragen € 24,50 per persoon. Heb je een abonnement? Dan betaal je € 12,50 Avondronde in kerstsfeerEmmen (DR)
Wintersprookje in Kameleondorp
Een winters experience dagje uit voor de hele familie. De Kameleonboerderij in Terherne wordt omgetoverd naar een winters decor. Het sprookje gaat over ijsprinses Katinka, die in een koude winter vastgevroren in het ijs wordt gevonden door de inwoners van Lenten. Ze kan alleen ontdooid worden met het Bevroren Vuur. Het publiek kan helpen het mysterie op te lossen, men ontrafeld onder meer de geheime code en krijgt zo toegang tot het Bevroren Vuur.
Actie:
Er wordt, in de geest van de Kameleon, ook een actieve rol verwacht van het publiek.
Nieuw:
Deze winter zijn een speciale kleuter/peuterroute en een speelhoek voor de jongsten in Paal43. Op het overdekte boerenerf van Paal43 is volop ruimte voor allerlei activiteiten voor de hele familie. Er is een spel en spelen route voor ouderwets vermaak. In Paal 43 vind je ook ‘Ovenheerlijk’. Je maakt hier je eigen pizzabodem en belegt deze met verschillende ingrediënten. Een paar minuten in de houtoven en smullen maar!
Openingstijden en prijzen:
van 6 december tot 2 maart alle weekenden en vakanties (muv 24, 31 dec, en 1 januari) van 12.00 u- 18.00 u.intersprookje in Kameleondorp
 Terherne (FR)

Fort Pannerden in kerstsfeer 
Zondag 28 december kan iedereen weer genieten van Fort Pannerden in kerstsfeer.
In het sfeervol versierde fort zal een van onze vrijwilligers laten zien hoe je kerstklokjes maakt van wilgentenen.
Er is muziek en kinderen kunnen op zoek naar het verdwenen feestmaal van de soldaten. 
Buiten kan iedereen lekker opwarmen bij onze smid, binnen is er warme chocolademelk.
Wandel door het altijd mooie natuurgebied naar het fort, of laat je vervoeren in het elektrische vervoermiddel.

28 december van 12:00 tot 17:00 uur.

 

Kerstmis vieren in het donker Nijmegen (GD)

Hoe beleeft een blinde nou kerst, want al die lichtjes ziet zo’n persoon toch niet? Juist daarom heeft het muZIEum van Zaterdag  20 december 2014  t/m  zondag 4 januari 2015de donkerbeleving ondergedompeld in kerstsfeer.
Vraag jij je af hoe warme chocolademelk in het donker smaakt of hoe blinden de ballen in de kerstboom heel houden? Bezoek dan het muZIEum in de kerstvakantie.Denk aan de geur van dennennaalden en sinaasappels met kruidnagels en het geluid van christmas carols op de achtergrond.
Actie:
Ook in de foyer is van alles te doen. Zo is er de mogelijkheid om een kerst- of nieuwjaarsgroet in braille te maken
Opmerkingen:
In de week van de kerstvakantie is er ook uitverkoop in de donkerbeleving van het muZIEum. Net zoals bij de echte sale in de stad, kun je in de rekken graaien naar koopjes. Maar wat je gekocht hebt (voor een euro)… dat zie je pas buiten!
Openingstijden kerstvakantie:   
9.30 – 18.00 uur (laatste rondleiding 17.00 uur)
Afwijkende openingstijden:
24 december:    geopend: 9.30 tot 17.00 uur (laatste rondleiding om 16.00 uur)
1ste kerstdag:   gesloten
2de kerstdag     geopend: 9.30 – 18.00 uur (laatste rondleiding om 17.00 uur)
31 december:    geopend: 9.30 – 17.00 uur (laatste rondleiding om 16.00 uur)
1 januari:          gesloten
Interactief kindertheater ”Droom van een held’Heijningen (NB)
Vreemdste dierenpark van Nederland Tilburg (NB)
Kerst op fort Altena!Werkendam (NB)
Feest! In het Bijbels Museum Amsterdam (NH)
Kinderconcerten in december Amsterdam (NH)

Kinderconcerten in december
Het lijkt wel tovenarij. Onzichtbare vingers laten de toetsen van een piano bewegen….Elke maand kunnen kinderen van 4 tot 12 jaar en hun ouders en grootouders mee in de muzikale tijdmachine.  Presentatie Fokke Baarda of Kasper Janse.
Actie:
Na het concert mogen de kinderen zelf proberen om een pianola te laten spelen.
Opmerkingen:
Reserveren aanbevolen: bij voorkeur via info@pianola.nl of anders telefonisch 020 – 627 96 24
Data: 
7 december en 21 december met prachtige kerstliedjes op de pianola.
Tijden en prijzen:
Aanvang is om 12.00 u. Toegang kost € 5,-(ouders en kinderen)
Knutselen op zondag in het ZuiderzeemuseumEnkhuizen (NH)
Spannende Tijdreis naar de Kerstman
Dagelijks van 22 t/m 28 december 2014 Een winters avontuur in een echte stoomtram. De stoker gooit de kolen op het vuur. Stoom uit de locomotief maakt de rijtuigen lekker warm, zodat je comfortabel aan de Spannendste Tijdreis begint. Onderweg door het winterse Noord-Hollandse landschap kun je genieten van een bekertje lekker warme chocolademelk. Voor de gelegenheid heeft de Kerstman slee en rendieren overgebracht naar het in winterse sferen omgetoverde stationnetje te Wognum, dat dateert uit 1887.
Actie:
Uiteraard heeft hij voor alle kinderen een cadeautje bij zich! Intussen is voor vader en moeder, opa of oma een glaasje Glühwein verkrijgbaar!Na het bezoek aan de Kerstman brengt de stoomtram u weer terug naar Hoorn.
Opmerkingen:
Duur van het programma is circa anderhalf uur.Voor deelname aan dit programma dient u te reserveren;Tel. 0229 214 862 / info@stoomtram.nl
Tijden en prijzen:
Vertrektijden vanaf tramstation Hoorn: 10.30, 12.30 en 14.30 uur;
Volwassene: € 15,00 • kind 4-12: € 13,00 • peuter tot en met 3: € 6,60 • Museumkaart: € 6,60.• pannende Tijdreis naar de Kerstman
 Hoorn (NH)
Help de ridders de winter door Muiden (NH)
Kinderworkshop Winterschilderij Amersfoort (UT)

Kinderworkshop Winterschilderij
In het Mondriaanhuis zijn Momenteel schilderijen van de Zweeds-Nederlandse kunstenares Agatha Zethraeus te zien. Deze schilderes hield van sneeuw en schilderde vaak winterlandschappen. Tijdens de workshop ‘Winterschilderij’ op dinsdag 30 december gaan de kinderen samen met een museummedewerker de sneeuwlandschappen van Agatha Zethraeus bekijken. Wat zien ze? Wat valt op? Uit welke kleuren bestaat de sneeuw op het schilderij?
Actie:
Geïnspireerd door deze prachtige voorbeelden mogen de kinderen zelf een eigen magisch winter wonderland creëren. Aan het einde van de workshop krijgen de kinderen de gelegenheid hun werk tentoon te stellen voor de ouders.
Opmerkingen:
De kinderworkshop is geschikt voor kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. Reserveren is gewenst en kan via info@mondriaanhuis.nl of 033 4600170.
Tijden en prijzen:
De kinderworkshop vindt plaats op dinsdag 30 december van 14.00 tot 16.00 uur in het Mondriaanhuis aan de Kortegracht 11 te Amersfoort. De kosten bedragen € 7,50 per kind. Dit is inclusief materiaal, limonade en koek.

Kerst knutselmiddag op Werk aan de Korte Uitweg
Na een grondige renovatie van het fort houden we op zondag 21 december weer een kerstknutselmiddag. Kinderen tot en met 10 jaar kunnen weer plakken, kleuren en verven. En natuurlijk worden er weer kerststukjes gemaakt. Al het materiaal is aanwezig.
Het fort is in kerstsfeer gebracht en buiten branden de vuurkorven. Ouders en grootouders zijn ook van harte welkom. De warme glühwein staat klaar.
Vanaf 13.00 uur bent u van harte welkom.
Kosten € 3,– per kind.
Graag aanmelden via de website wkuwku@zonnet.nl of via tel: 06-16268101
Adres
Werk aan de Korte Uitweg
Lange uitweg 42A
3999 WL
Tull en ’t Waal 
21 december van 13:00 tot 17:00 uur. kerst knutselmiddag op Werk aan de Korte Uitweg
Tull en’t Waal. (UT)
Kinderrondleiding in museum Speelklok Utrecht (UT)
Kerststallen vertellen hun verhaal Utrecht (UT)
Winter Station Utrecht (UT)
kerst met Kikker Den Haag (ZH)
Winterstruintocht 
Kerst in Sesamstraat 
kinderconcert ‘Winterwonderland’ 
Gratis kinderworkshop 
Kerst Sprookjesfestijn in Wijchen 
Lichtspektakel China Light Utrecht