Begeleiden van ouders van getraumatiseerde kinderen en adolescenten.
Startdatum17 december 2015
Aanvangstijd10:00 uur
Eindtijd17:00 uur
LocatieMercure – Zwolle
Prijs€ 295,00 ex. BTW
Uiterste inschrijfdatum16 december 2015
Max. aantal deelnemers200
Traumatische ervaringen bij kinderen en adolescenten kunnen ernstige gevolgen hebben op emotioneel, cognitief en sociaal niveau. Er bestaan dan ook verschillende behandelmethoden die veelal gericht zijn op behandeling van ontwikkelingsachterstanden, depressies, angsten en het negatief zelfbeeld.
Ouders van getraumatiseerde kinderen wacht echter een dubbele opdracht. Vanuit hun ouderrol proberen zij hun kind te steunen bij de verwerking én moeten zij tevens hun eigen emoties weten te reguleren.
Doorgaans krijgen ouders een schok wanneer zij worden geconfronteerd met de zorgwekkende situatie waarin hun kind verkeert. Zij maken van dichtbij mee wat de nawerking van de traumatische gebeurtenis is bij hun kind en raken handelingsverlegen bij de posttraumatische reacties die ze waarnemen. Zij voelen sterk mee met de angst en de pijn van hun kind en er ontstaan vragen als ‘hadden we dit kunnen voorkomen’, ‘hoe moeten we ons kind troosten’ en ‘hoe kunnen we ons kind beschermen’? Ouders kampen doorgaans ook met irrationele gevoelens, aangezien zij zich schuldig voelen hun kind onvoldoende te hebben beschermd, hetgeen een basale taak van hun als ouder is. Zij kiezen dan ook veelal intuïtief voor overbescherming van hun kind en ontwikkelen niet zelden stressreacties zoals vermijdingsgedrag, herbelevingen en een verhoogde prikkelbaarheid.
Tijdens deze landelijke studiedag zullen vijf experts de focus leggen op het begeleiden van ouders na een traumatische ervaring van hun kind. Zij zullen het onderwerp vanuit verschillende perspectieven benaderen en kennis en inzicht koppelen aan concrete handvatten voor de praktijk.