Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

Depressie en somberheid bij kinds en jong volw.

januari 23rd, 2016 |

Entree-300x225.jpg goede foto bord praktijk

Landelijke Studiedag – Depressie en somberheid bij kinderen en jong volwassenen

Startdatum 7 april 2016

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Pullman Cocagne – Eindhoven

Prijs € 270,00 ex. BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 maart 2016 (daarna € 295,00 ex. BTW)

Uiterste inschrijfdatum 6 april 2016

Max. aantal deelnemers 300

in Share 3

Ieder mens voelt zich weleens somber en futloos, wat een volstrekt normaal verschijnsel is en in de meeste gevallen ook weer voorbij gaat.

Bij drie van de honderd jongeren tussen de 13 en 18 jaar blijkt echter een depressieve stoornis onder deze somberheid schuil te gaan. En zelfs bij jonge kinderen (circa 2 % in de leeftijd van 6 tot 12 jaar) blijkt een depressie aan de orde te zijn, die een normale ontwikkeling in de weg kan staan.

Het onderscheid tussen somberheid en depressie, het signaleren van abnormale neerslachtigheid en hier adequaat op reageren is in de praktijk niet gemakkelijk. Het verlies van plezier, interesse en sociale interacties kan namelijk heel geleidelijk verlopen, waarna de switch van somberheid naar depressie en zelfdoding vrij plotseling en confronterend naar de oppervlakte kan komen.

Professionals in de (jeugd)zorg, de GGZ, de (L)VB-zorg, welzijn en onderwijs komen regelmatig in contact met jongeren die somber of depressief zijn. Maar signaleren zij dit tijdig? Waarom is hij of zij somber en hoe lang speelt dit al? Of is er wellicht sprake van een depressie en wat kun je er dan mee? Hoe escalatie en suïcide te voorkomen?

Op deze landelijke studiedag over somberheid en depressie bij kinderen en jongvolwassenen, zullen deskundige sprekers uit wetenschap en praktijk antwoord geven op deze en andere vragen en handvatten aanreiken voor de praktijk. 

Wat leer je?

Na je deelname aan deze Scholingsdag, weet je:

  • Welke risico- en beschermende factoren er zijn ten aanzien van somberheid, depressie en suïcidaliteit bij kinderen en tieners;
  • Hoe rouw- en verlieservaringen bijdragen aan sombere- en depressieve gevoelens veroorzaken en hoe je kinderen daarin kunt begeleiden;
  • Hoe je bij jonge kinderen somberheid en depressies kunt signaleren;
  • Hoe je bij tieners en adolescentensuïcidaliteit herkent en helpt voorkomendat ze een poging tot zelfdoding doen;
  • Hoe kindermishandeling en verwaarlozingbijdragen aan somberheid en depressies bij (jong)volwassenen;
  • Welke rol emotieregulatie en cognitieve controlespelen in somberheid en depressie, evenals de manier waarop je als hulpverlener hierin aanknopingspunten kunt vinden voor de begeleiding en / of behandeling.

De sprekers zijn onder meer werkzaam bij Orthoconsult, LUMC, Universiteit Gent en Hogeschool Utrecht. Het hele programma is terug te vinden op onze website.