Eéndaagse training: Kinderen en rouw
Startdatum 28 juni 2016
Aanvangstijd 10:00 uur
Eindtijd 17:00 uur
Locatie Pullman – Cocagne – Eindhoven
Prijs totale cursus € 350,- excl. BTW
Uiterste inschrijfdatum 13 juni 2016
Max. aantal deelnemers 20
Jaarlijks verliezen ruim 6000 kinderen een van hun ouders (CBS, 2013). De meerderheid van deze kinderen verliezen hun vader en worden half-wees in de puberleeftijd. Momenteel wonen er in ons land in totaal ongeveer 34.000 half wezen.
Tegen de algemeen heersende overtuiging in, blijkt dat de meeste kinderen over de veerkracht beschikken om, met steun en hulp vanuit de eigen omgeving, het verlies van een ouder te kunnen integreren in hun leven. Een kleine minderheid ontwikkelt echter ernstige psychologische problemen waarbij specialistische professionele hulp noodzakelijk is.
Vanuit dit gegeven is het voorstelbaar dat sommige kinderen te snel naar de professionele hulp (bijvoorbeeld de GGZ) worden doorverwezen en minstens zo belangrijk dat er kinderen en jongeren zijn die niet de steun krijgen uit hun omgeving die ze eigenlijk nodig hebben.
In deze training wordt gefocust op de meerderheid van de kinderen die (nog) geen specialistische hulp nodig hebben, met andere woorden kinderen die zogenaamde ‘normale rouwreacties’ vertonen, en die o.a. met steun uit de omgeving leren omgaan met het verlies. Maar wat zijn eigenlijk normale rouwreacties? En hoe weet je of het wel goed met ze gaat? Juist omdat het zo belangrijk is om aan kinderen zelf te vragen hoe het met ze gaat, moet je met ze in gesprek gaan. Maar hoe doe je dat? En hoe praat je met ouders? En wanneer moet je ingrijpen en doorverwijzen?
Professionals in de jeugdzorg, het onderwijs en de gezondheidszorg krijgen tijdens deze training voldoende handreikingen voor het herkennen van normale rouwreacties en het in gesprek gaan met kinderen en hun ouders/verzorgers.
Deelnemers aan deze training krijgen het boek “Verder zonder jou” van Daan Westerink cadeau!
Training kinderen en rouw
Daan Westerink is docent rouw- en verlieskunde en onderzoeksjournalist. Ook begeleidt zij kinderen en jongeren die intense verlieservaringen hebben meegemaakt en is zij met regelmaat in radio- en televisieprogramma’s te zien rondom de thema’s rouw en verlies. Zij verzorgt voor het Centrum voor Educatie en Supervisie de eendaagse training“Kinderen en rouw”.
Wat leer je in de training?
Na het volgen van de training heb je van Daan geleerd:
- Wat de nieuwste theorieën rondom kinderen en rouw zijn;
- Wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van het verlies van ouders op de ontwikkeling van een kind;
- Welke factoren een rol spelen bij een kind, tijdens het integreren van het verlies van een ouder;
- Hoe je het verschil kunt zien tussen normale en gecompliceerde rouw;
- Hoe je aan de hand van een daartoe ontwikkelde vragenlijst en relevante gesprekstechnieken een gesprek kunt voeren met kinderen die een ouder verloren;
- Hoe je relevante gesprekstechnieken inzet tijdens een overleg met de ouders/verzorgers over het kind en diens ontwikkeling na de dood van de andere ouder;
- Welke materialen er zijn om in gesprek te gaan over verlies. Je hebt zicht op de mogelijkheden en beperkingen van deze materialen;
- In welke gevallen je door moet verwijzen naar een specialist.
Een compleet overzicht van leerdoelen is te vinden op de website.
Accreditatie en aanmelding
Deze training is geaccrediteerd door SKJ enRegisterplein. Ook bij Kwaliteitsregister V&V is accreditatie aangevraagd.
Meer informatie over de docent, cursusdata, studiebelasting, prijzen en aanmeldingsmogelijkheden, is te vinden op de cursuspagina.
Ben je geïnteresseerd? Wacht dan niet te lang. Het aantal deelnemers per uitvoering is omwille van het interactieve karakter van de cursus beperkt.