Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

Filosoferen met kinderen en jongeren 2017/2018

juli 1st, 2017 |

Entree-300x225.jpg goede foto bord praktijk

Filosoferen met kinderen en jongeren 2017/2018

De beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren (FMKJ) leert u om een goed filosofisch gesprek te voeren met kinderen en jongeren. De kunst is om een gesprek tot een goed filosofisch gesprek om te vormen en te zorgen dat het ook filosofisch blijft. Daar is niet alleen achtergrondkennis van de filosofie voor nodig, maar vooral ook gespreksvaardigheid. Aan de hand van voorbeelden, oefeningen en feedback leert u de fijne kneepjes van het vak. Deze ISVW-beroepsopleiding wordt verzorgd door EPIC International en is geaccrediteerd door het Vlaams netwerk voor Eigentijds Filosofie Onderwijs (VEFO) en Centrum Kinderfilosofie Nederland (CKN).

Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren (FMKJ)

De belangstelling voor Filosoferen met Kinderen en Jongeren groeit. Erkend wordt meer en meer dat zelfstandig denken en oordelen, een onderzoekende en open houding ontwikkelen, het kunnen voeren van een gesprek en het respectvol omgaan met opvattingen van anderen, belangrijke vaardigheden zijn die mensen nu en in de toekomst nodig hebben. Daarnaast leer je door te filosoferen basisvaardigheden als goed luisteren, je gedachten verwoorden, vragen stellen en argumenten geven. Kinderen en jongeren kunnen dat leren door een activiteit die Filosoferen met Kinderen en Jongeren genoemd wordt.

De activiteit Filosoferen met Kinderen en Jongeren is gericht op het verbeteren van denkvaardigheden van deelnemers en het samen nadenken over een filosofisch probleem in een ‘gemeenschap van onderzoek’ (‘community of inquiry’). Tijdens het filosofisch gesprek is het doel samen nadenkend meer inzicht te krijgen in het probleem door het kritisch analyseren van ideeën en bijbehorende argumenten.

In de tien weekenden van de beroepsopleiding worden zowel de denkvaardigheden van de deelnemers zelf als de vaardigheden geoefend om gesprekken te begeleiden.  Daarbij komen onderwerpen aan de orde als: waar begin je mee, hoe kom je tot een goede uitgangsvraag voor het gesprek, welke werkvormen kan je gebruiken en hoe stem je dat af op een leeftijdsgroep. Maar het belangrijkste – en moeilijkste – is het leren ‘dirigeren’ van het gesprek. Hoe leid je de deelnemers op een subtiele manier tot het voeren van een filosofisch gesprek met diepgang, spanning én lichtheid zonder  het denken van de deelnemers over te nemen, hoe krijg je beweging in het gesprek en zorg je dat deelnemers hun denkvaardigheden optimaal gebruiken?

We vragen veel van de deelnemers: bereidheid om te leren filosofisch te denken , (veel) te oefenen (tijdens de weekenden en de stage van minimaal twintig gesprekken), te reflecteren en feedback te geven en te ontvangen. We geven ook veel aan de deelnemers: voorbeelden van hoe je een gesprek kunt begeleiden door verschillende zeer ervaren docenten uit Nederland en Vlaanderen, oefeningen voor deelvaardigheden, constructieve feedback, tips en trucs en achtergrond informatie over filosoferen met kinderen.

De docenten

Aan deze Vlaams/Nederlandse beroepsopleiding werken de meest deskundige en ervaren docenten op het gebied van filosoferen met kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Nederland mee. Zij zullen tijdens de contacturen laten zien hoe zij filosoferen met kinderen en jongeren en de deelnemers laten oefenen. Naast deze docenten zijn er vaste coördinatoren/begeleiders die als vraagbaak dienen en de individuele deelnemers begeleiden bij zelfstudie en praktijksessies.

Kerndocenten

Lies Pycke is coördinator en docent van de beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren van de ISVW en lector filosofie aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Als pedagogisch trainer en adviseur schrijft ze lesmateriaal en boeken, coacht ze leerkrachten in filosoferen met kinderen, en helpt ze bij het kritisch en creatief denken.

Ieva Rocena is coördinator en docent van deze opleiding.  Ze werkt als filosoof aan de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast is ze als consultant verbonden aan EPIC International Consultants en lid van SOPHIA: The European Foundation for the Advancement of doing Philosophy with Children. Ze studeerde filosofie en Management of Education aan de Universiteit van Letland, en specialiseerde zich in filosoferen met kinderen aan IAPC, Montclair State University, VS.

Ed Weijers is coördinator van het Centrum Kinderfilosofie Nederland, en erelid van het dagelijks bestuur van SOPHIA, de Europese stichting voor de bevordering van het filosoferen met kinderen.
 Weijers heeft filosofie gestuurd in Leiden, volgde de lerarenopleiding in Utrecht, en filosofeert met individuen en uiteenlopende groepen in binnen- en buitenland voor EPIC International.

Gastdocenten zijn: Pieter MostertKristof van Rossem.

Toelatingsvoorwaarden

De Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren is bedoeld voor iedereen die met jongeren van vier tot achttien jaar oud werkt, of van plan is dat te gaan doen, in een educatieve context (onderwijs, buurt- en jongerenwerk, jeugdhulpverlening en kunsteducatie) en de wens heeft hen door middel van het voeren van filosofische gesprekken te leren hun denken te verbeteren. Naast motivatie is minimaal een bachelor (hbo of wo) een voorwaarde. Indien u geen bachelor filosofie heeft voltooid is deelname aan Filosofisch Kompas, een inleiding in de filosofie voor gespreksleiders (FK) een noodzakelijke voorwaarde om het volledige certificaat te behalen. Filosofisch Kompas en de Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren zijn tegelijkertijd te volgen en daarom in de zelfde weekenden gepland. In het onderdeel Filosofisch Kompas, een inleiding in de filosofie voor gespreksleiders krijgen deelnemers zicht op de verschillende gebieden van de filosofie en de daarbij behorende filosofische problemen en posities. Ook wordt geoefend in het herkennen van ‘filosofie’ in gesprekken door middel van videoanalyses.

Indien u zich inschrijft voor Filosofisch Kompas, ontvangt u € 100,- korting op de Beroepsopleiding Filosoferen met Kinderen en Jongeren.

Lees meer over Filosofisch Kompas

Adresgegevens

Internationale School voor Wijsbegeerte
Dodeweg 8
3832 RD Leusden