Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

CONGRES: JONG EN ROUW 14 november 2019

september 7th, 2019 |

Entree-300x225.jpg goede foto bord praktijk

MIDDAGCONGRES: JONG EN ROUW

14 NOVEMBER 2019 IN HEEZE

Onlangs verscheen het boek Een rugzak vol verdriet van Riet Fiddelaers-Jaspers een geheel herziene versie van Mijn troostende ik uit 2004. In het nieuwe boek zijn thema’s als hechting, trauma en splitsing van de psyche bij rouw opgenomen. De doelgroep is naast pubers uitgebreid met jongvolwassenen. Reden om tijdens dit middagsymposium opnieuw te kijken naar de kwetsbaarheid en kracht van rouwende jonge mensen.

Programma Symposium Jong en Rouw

13.00 uur Inschrijving en ontvangst met koffie en thee
13.30 uur Welkom door Riet Fiddelaers-Jaspers
13.35 uur Een rugzak vol verdriet en wijsheid

Riet Fiddelaers-Jaspers, rouw- en traumatherapeut, auteur en opleider.

Wanneer jonge mensen met verlies te maken krijgen, is niet zozeer hun wijze van rouwen anders maar wel de omstandigheden waarin ze dat moeten doen. Ze zitten in een fase waarin ze het leven ten volle willen nemen, ze zijn nog volop in ontwikkeling en staan voor allerlei keuzemomenten waarbij ze het advies van hun ouders vaak nodig hebben.

Ze worden ineens de volwassenheid in gekatapulteerd en verliezen ook nog eens een zorgeloze tijd. Riet vertelt met behulp van (voor)beelden uit de praktijk wat jonge mensen tegenkomen in dit proces en wat ze nodig hebben.

14.15 uur Van zorgeloos naar zorgen voor . . .

Tanja van Roosmalen, rouw- en verliestherapeut, trainer

Jongeren en jongvolwassenen met een ernstig zieke ouder groeien niet zo zorgeloos op als hun leeftijdgenoten. Terwijl deze leeftijdgenoten minder afhankelijk worden van hun ouders voelen zij vaak dat de zieke ouder afhankelijk(er) wordt van hen. Jongeren nemen al snel een grote verantwoordelijkheid in de praktische en soms ook in de emotionele zorg op hun schouders. Dit belemmert hun vrijheid om hun eigen weg te gaan. Daarnaast is het voor jonge mensen vaak moeilijk om stil te staan bij de impact die de ziekte van hun vader of moeder op hen heeft. Tanja heeft veel ervaring met ziekte in het gezin en vertelt over deze impact en wat voor jonge mensen steunend kan zijn.

14.55 uur Jonge mensen aan het woord

Riet gaat in gesprek met enkele jonge mensen die als puber het verlies van hun ouder hebben meegemaakt. Herkennen ze zichzelf in de inleidingen? Hoe heeft het verlies hun leven beïnvloed?  En wat hebben zij toe te voegen als ervaringsdeskundigen?

15.15 uur Koffiepauze
16.35 uur Het rouwende puberbrein

Aletta Smits studeerde psychologie en ict. Ze werkt als onderzoeken en docent aan de Hogeschool in Utrecht en geeft door het hele land lezingen over het puberbrein.

Het puberbrein is nog volop in ontwikkeling tot ongeveer 25 jaar. Daarover kan Aletta gloedvol en met veel humor vertellen. Maar wat is de impact van een ingrijpend verlies? Aletta probeert in haar lezing de link te leggen met het rouwende puberbrein.

16.20 –

16.30 uur

Afronding van de middag
 De locatie, het Centrum voor Afscheid en Rouw te Heeze, is zowel met de auto als per openbaar vervoer goed bereikbaar. Er is beperkt parkeergelegenheid bij de locatie, ook door wegwerkzaamheden. De loopafstand vanaf het NS-station is ongeveer tien minuten.

Doelgroep: Professionals die met jongeren werken

Deelname: Deelname aan het middagsymposium Jong en Rouw kost € 79,00 per deelnemer . Tot 15 september geldt de vroegboekkorting van € 69,00