Online congres – Pesten: van plagen naar langdurig trauma
Startdatum14 januari 2021
LocatieOnline scholing
Prijs€ 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 september 2020 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW)
Uiterste inschrijfdatum13 januari 2021
Kinderen die op school worden gepest, kunnen daar 40 jaar later de gevolgen nog steeds van ondervinden.
We spreken van pestgedrag als iemand herhaaldelijk probeert een andere persoon fysiek, verbaal of psychologisch schade toe brengen. Dit gedrag staat vrijwel nooit op zichzelf. Vrijwel altijd is er sprake van een groepsproces waar pesters, kinderen die gepest worden, omstanders, meelopers, beroepskrachten en ouders bij betrokken kunnen zijn.
Vooral kinderen die herhaaldelijk en op verschillende manieren zijn gepest, ontwikkelen sociale en emotionele problemen. Zij gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Die gevoelens kunnen leiden tot verder isolement of zelfs depressie. Dat kan dan weer meer pestgedrag uitlokken. Het blijkt dat mensen die als kind werden gepest een verhoogde kans hebben op depressies, minder voldoening uit hun leven halen, minder kans op een relatie hebben en een lagere levenskwaliteit ervaren.
Hulpverleners en leerkrachten hebben doorgaans al relatief veel kennis over pesten. Ook heeft elke organisatie inmiddels wel een pestprotocol, maar pesten wordt helaas niet gestopt door protocollen. Dat gebeurt door ménsen, door leerkrachten, hulpverleners, ouders en groepsgenootjes. Veel valt of staat dus met de kwaliteit van je optreden als professional.
Daarnaast zijn er nog steeds veel misvattingen over pesten. Er zijn inmiddels allerlei programma’s bedacht waarmee professionals pestgedrag kunnen voorkomen, signaleren en aanpakken. Onderzoek geeft echter aan dat de effectiviteit van deze programma’s zich vaak beperkt tot de korte termijn en dat de resultaten vaak minimaal en inconsistent zijn.
Dit vormt dan ook de aanleiding om tijdens dit congres pestproblematiek vanuit verschillende perspectieven te benaderen.
Wat is pestgedrag precies? En hoe is pesten van plagen, of een ruzie te onderscheiden? Welke mechanismen liggen ten grondslag aan pestproblematiek? Wat doet sociale uitsluiting met het brein? Wat doet pesten bij kinderen met autisme? Welke therapeutische mogelijkheden zijn beschikbaar?
Op deze en tal van andere vragen zal een antwoord worden gegeven door sprekers uit wetenschap en praktijk, die naast het delen van kennis ook praktische aanwijzingen voor de praktijk zullen aanreiken.