4 november 2021
Start op:
- 4 nov 2021
- Andere datum?
Kosten: € 1.250
incl. digitale literatuur, excl. boek (circa € 20).Inschrijven
Mogelijk t/m 30 september 2021, tenzij eerder volDeze cursus vindt deels online plaats, lees meer onder ‘Online lessen’.
Post-hbo opleiding spelobservatie en Sandplay
Hoe gebruik je spel en zandspel als therapeutisch middel? Hoe kun je spel observeren en interpreteren? In deze opleiding leer je hoe je als therapeut een spelproces bij kinderen van 2 tot 14 jaar begeleidt en er betekenis aan geeft, op zo’n manier dat je de problematiek van het kind beter begrijpt. Je krijgt inzicht in de verschillende gezichtspunten die je inneemt bij het betekenis geven aan spel en tekeningen. Ook maak je kennis met zandspeltherapie, in zowel theorie als praktische toepassing.
Feiten
- Omvang: 3 donderdagen en 2 zaterdagen van 9.30-16.30 uur. De eerste 2 lesdagen zullen online plaatsvinden.
- Datums: 4 november 2021 (online), 11 november 2021 (online), 25 november 2021, 11 december 2021 en 15 januari 2022
- Locatie: Utrecht en online
- Docenten: bc. Theresa Foks-Appelman, dr. Jellemieke Hees-Stauthamer
- Cursuscode: SO21A
Voor wie
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Diagnostisch werkende
- Vaktherapeut (beeldende therapie)
- Vaktherapeut (speltherapie)
Lees de volledige doelgroepinformatie
Accreditaties
Accreditatie: Register Vaktherapie, Registerplein, SKJLees meer over de accreditaties
Je ontvangt een certificaat indien je minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.
De mens onderscheidt zich van dieren door aan het spel betekenis te geven. Kinderen spelen om te bewegen, te leren, te imiteren en te vergelijken. Ze maken tekeningen en spelen met speelgoed. Ze spelen buiten, thuis en op school, alleen of met samen met andere kinderen. Als speelgoed kiezen ze soms dieren en poppetjes die de echte wereld of de fantasiewereld representeren. Sommige spelvormen zijn er om te winnen of om te leren te verliezen. Wanneer moet een kind zich houden aan de spelregels en wanneer kunnen we een kind vrij laten kiezen? Wat betekent vrij spel?
Speltherapeuten observeren spel en tekeningen vanuit cognitieve, sociale, emotionele, relationele en symbolische gezichtspunten. In deze opleiding verdiep je deze vaardigheden en leer je nog beter om verder te kijken dan de betekenis die het kind zelf aan het spel of een tekening geeft.
De opleiding geeft speciaal aandacht aan de symbolische betekenis van kindertekeningen en kinderspel. Het is bekend dat kinderen wereldwijd dezelfde tekeningen maken van huizen, mensen en bomen. Ook zijn er universele spelletjes die kinderen overal te wereld hetzelfde spelen. Door te leren kijken, observeren en begrijpen kunnen we in tekeningen en spelwijze signalen herkennen die kunnen wijzen op een trauma, misbruik of conflict.
VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.
Online lessen
Deze uitvoering vindt deels klassikaal plaats en deels online, meestal via Zoom. Ook in de online lessen is veel ruimte voor interactie, werken in subgroepjes etc. De accreditaties zijn zoals vermeld. Bekijk ook de veelgestelde vragen over online onderwijs.
Wat leer je?
Deze opleiding vindt online plaats. Je leert signalen in tekeningen en kinder- en zandspel herkennen die kunnen wijzen naar een conflict, probleem, trauma, gedrag- of ontwikkelingsstoornis. Je leert om als therapeut de diepere achterliggende oorzaken te herkennen en begrijpen en je leert hoe je deze vrij kunt laten uitspelen, zodat er een blijvende gezonde ontwikkeling tot stand kan komen.
Je doet praktische ervaring op met observatieoefeningen en het maken van een verslag van een therapiesessie.
We bespreken ook de verschillende werkwijzes en toepassingen van Sandplay. Dit is een wereldwijd toegepaste therapievorm met zand, water en miniaturen waarin onbewuste conflicten kunnen worden verbeeld en uitgespeeld. We gaan in op de onderliggende analytische theorie hiervan.
Doelgroep
- Basispsycholoog
- Orthopedagoog
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- Vaktherapeut (beeldende therapie)
- Vaktherapeut (speltherapie)
Praktische werkervaring in de hulpverlening in jeugdzorg en/of jeugdhulpverlening is een voorwaarde.
Denk je dat deze opleiding echt bij je past, maar sta je niet bij deze doelgroepomschrijving genoemd? Heb je ten minste een hbo-opleiding gevolgd en begeleid je als therapeut kinderen van 2-14 jaar? Stuur dan informatie over je werkervaring en (aanvullende) opleiding aan ons toe, zodat we je kunnen adviseren of je je ook kunt inschrijven.
Inhoud
De volgende onderwerpen komen tijdens deze opleiding aan bod:
- de ontwikkeling en betekenis van universeel voorkomend spel en tekeningen van kinderen van 2 tot 14 jaar. We geven hierbij ook aandacht aan de betekenis van oorlogsspel, plagen, pesten en videogames.
- hoe vind je een betekenis van een specifiek spelmoment, speelgoed, gedrag en tekeningen en materiaalgebruik door (spel-) observatie en interpretatie?
- hoe herken je signalen in tekeningen en spel die kunnen wijzen op een trauma, conflict, probleem, gedrag- of ontwikkelingsstoornis?
- de theorie en praktijk van verschillende methoden van zandspel, zoals Sandplay en Sandtray therapie: Welke methode is geschikt voor individuele therapie en welke voor groepjes van kinderen? Hoe kan een collectie miniaturen eruit zien? Welk soort zand en zandbakken kun je gebruiken? Hoe verloopt een sessie met zandspel? Hoe kan je een zandspel proces toepassen of integreren in eigen praktijk? Wat zijn de basisconcepten van de Jungiaanse Sandplay theorie en wat is het belang van archetypen in een Sandplay-proces.
Terugkerende elementen in de opleiding zijn:
- theorie in woord en beeld en met een sterke koppeling naar de praktijk.
- zelfervaring waarin je zelf tekent of een zandspel maakt, met als doel om te leren een betere spelopdracht te geven.
- praktische oefening waarin je in een subgroepje aan de hand van observatieformulieren oefent met observeren en interpreteren.
- casusbespreking waarin je tekeningen of spelmomenten kunt inbrengen, met ruimte voor discussie en het stellen van vragen.
Toetsen
Je krijgt een opdracht om een werkstuk te maken waarin je aan de hand van een aantal onderzoeksvragen de betekenis van een symbool onderzoekt.