Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

Het 4e SWP Hersencongres, de samenhang tussen een aantal invalshoeken en de invloed daarvan op o.a. hersenontwikkeling, ontplooiing van genetische aanleg en (disfunctioneel) gedrag.

januari 13th, 2015 |

Over interactie tussen aanleg en omgeving, biologische en sociale risico’s en de dynamiek achter antisociaal gedrag

Bij het 1e SWP Hersencongres in 2010, ‘Hersens, Hechting en Hulpverlening’, was stress een leidend thema. Het 2e SWP Hersencongres in 2012, ‘Hersens in voor- en tegenspoed’, ging diep in op de gevolgen van vroege (chronische) stress door ‘early life events’ voor kind en levensloop. Het 3eSWP Hersencongres in 2013, ‘Bodemloos’, zoomde indringend in op de samenhang tussen hersens, hechting en omgeving.

Konden de eerste drie SWP Hersencongressenworden aangemerkt als inleidingen in deelaspecten van groei, ontwikkeling en gedrag, het 4eSWP Hersencongres legt de nadruk op de samenhang tussen een aantal invalshoeken en de invloed daarvan op o.a. hersenontwikkeling, ontplooiing van genetische aanleg en (disfunctioneel) gedrag.

Decennialang werd het denken over psychisch en maatschappelijk functioneren overheerst door de controverse over de vraag wat belangrijker is. ‘Nature’ of ‘Nurture’, aanleg of opvoeding. Op basis van neurowetenschappelijke inzichten is inmiddels duidelijk dat die tegenstelling in algemene zin geen hout snijdt. Natuurlijk kunnen genetische afwijkingen grote beperkingen opleggen aan ‘normale’ groei en ontwikkeling. Dat neemt echter niet weg dat ‘normale’ aanleg door tekortschietende of ‘abnormale’ omstandigheden een ‘normale’ groei en ontwikkeling aanzienlijk kan belemmeren. Aanpassing aan die ‘abnormale’ omstandigheden kan de grondslag leggen voor een gedragspatroon dat in ‘normale’ en volwassen omstandigheden de plank voortdurend misslaat. Gedragspatronen die vaak van ouder op kind worden doorgegeven. ‘Abnormaal’ als aanpassing aan ‘gekke’omstandigheden. Zo gek nog niet.

Twitter mee over het 4e SWP Hersencongres 
gebruik #hersencongres @logacom

Informatiemarkt
Op het 4e SWP Hersencongres wordt een informatiemarkt ingericht waar verschillende bedrijven en organisaties zich presenteren. Bent u geïnteresseerd om op deze informatiemarkt aanwezig te zijn? Dat kan! Neem hiervoor contact op met Logacom op 020-3203364 of stuur een e-mail naaroffice@logacom.nl.
Plenaire inleidingen van gerenommeerde wetenschappers over het verband tussen hersens en hulpverlening. Het accent ligt op de actuele neurowetenschappelijke stand van zaken en het belang daarvan voor de hulpverlening in brede zin. Het congres beoogt een verdieping te bieden van thema’s als het belang van ervaringen voor de vorming van sturende netwerken in het brein, de invloed van ervaringen op de ontplooiing van genetische aanleg, ontregeling van het stresssysteem en psychische weerbaarheid, wederkerige invloed van hersengebieden op (dis)functioneren en gedrag, ADHD en de ontwikkeling van het brein, de dynamiek achter antisociaal gedrag.
Doelgroep
Het congres is bedoeld voor hulpverleners en therapeuten in jeugd- en volwassenenzorg en hun praktijkleiders/gedragsdeskundigen, SVP-ers, managers kinderopvang, (GZ-, kinder-, jeugd- en eerstelijns-) psychologen, pedagogen, consultatiebureau-artsen, GGZ-artsen, psychiaters, onderwijskundigen, beleidsmakers op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau en koepelorganisaties.
Accreditatie
Voor dit congres wordt accreditatie aangevraagd bij:
  • Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO orthopedagoog-generalist (OG) 
  • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzPt) voor klinisch psychologen (BIG)

Wanneer er meer informatie bekend is over goedkeruing van de accreditaties en het aantal punten, dan vermelden wij dat hier op deze website.

Belangrijke mededeling voor het verkrijgen van accreditatiepunten!
Accrediterende verenigingen vragen voor het toekennen van punten presentieregistratie (tenminste 90% van de scholing dinet te worden bijgewoond). U wordt door ons bij binnenkomst geregistreerd door middel van het scannen van uw deelnemersbewijs. Wilt u gebruikmaken van accreditatie? Dan dient u ook na afloop van het congres (bij vertrek) een presentielijst te tekenen/paraferen.Presentielijsten liggen vanaf 15.00 uur voor u klaar. Wanneer wij geen handtekening van u hebben, dan kunnen wij u helaas niet opgeven als present om accreditatiepunten te laten toekennen. Wij vertrouwen op uw begrip.