Door de invoering van passend onderwijs wordt het nog belangrijker dat leerkrachten vaardig zijn in het bieden van een goed onderwijsaanbod rondom gedrag en de sociale ontwikkeling van iedere leerling in hun groep. Het werken met heldere gedragsverwachtingen biedt alle leerlingen voorspelbaarheid en veiligheid. Sociaal-emotioneel leren wordt in veel scholen vormgegeven vanuit een methode. In de praktijk betekent dit meestal dat er één les per week op het rooster staat.
Het aanleren van positieve gedragsvaardigheden vraagt echter meer. Naast het helder zijn in wat je van hen verwacht, leren leerlingen gedragsvaardigheden door veel herhaling en oefening in de dagelijkse situatie.
Als we gedrag als een vak zien, net als rekenen en taal, betekent dit dat het een onderdeel wordt van ons dagelijkse curriculum.
In het boek Gedrag. Een vak apart wordt inzicht gegeven in het concreet aanleren van gedragsvaardigheden die direct aansluiten bij de dagelijkse praktijk in alle ruimtes en situaties buiten de klas en in de klas. Naast een theoretische onderbouwing worden manieren belicht om gedragslessen te ontwerpen en een brug te slaan naar het dagelijks curriculum. Het leren door voordoen en nadoen is de kern van deze gedragslessen.
Eveneens wordt aandacht besteed aan het waarborgen van een doorgaande lijn in de gedragslessen binnen de school en het begeleiden van het team hierbij.
De auteurs zijn experts op het gebied van Positive Behavior Support, waarbinnen het onderwijzen van gedrag een fundamenteel aspect is.