Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header
Header

Doorbreek de geweldscirkel voor en achter de voordeur’.

november 16th, 2015 |

Entree-300x225.jpg goede foto bord praktijk

Congres Huiselijk Geweld : Georganiseerd door: Logacom op 26 november

Iedere schoolklas in Nederland telt er gemiddeld één: een ernstig getraumatiseerd kind. Kinderen die worden mishandeld, misbruikt, verwaarloosd. Vaak door mensen van wie ze afhankelijk zijn. 119.000 minderjarige slachtoffers per jaar. 119.000 trauma’s. 119.000 beschadigde levens. Tijdens de Week tegen Kindermishandeling (16 tot en met 21 november) wordt in Nederland aandacht gevraagd voor dit thema. Ook op het landelijke Congres Huiselijk Geweld datLogacom op 26 november in samenwerking met Fierorganiseert, komt deze ernstige problematiek uitgebreid aan de orde.

Er leven sterke (of uitgesproken) opvattingen over kindermishandeling en vooral over de ouders die kinderen mishandelen. Op basis van dit soort beelden wordt beleid gemaakt en worden regiovisies huiselijk geweld en kindermishandeling ontwikkeld. Maar kloppen al die beelden wel? Wie zijn het eigenlijk, de kinderen die worden mishandeld? En vooral, wat zijn het voor ouders die hun kinderen mishandelen, misbruiken of verwaarlozen? Aan de hand van casuïstiek van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Fier en het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling in Friesland, staat drs. Marina Reijns (klinisch kind- en jeugdpsycholoog, kind- en jeugdpsychotherapeut en inhoudelijk directeur behandel- en expertisecentrum Fier) stil bij de werkelijkheid achter kindermishandeling.

Multidisciplinaire aanpak
Fier werkt samen met een aantal partijen in het Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Friesland,hier wordt gewerkt aan een effectieve aanpak van kindermishandeling. De aangesloten instellingen leveren hun eigen specialisten op het gebied van kindermishandeling en vormen samen het team dat aan de slag gaat met de meest complexe zaken. Wat komt er allemaal kijken bij het succesvol organiseren van een verandering in de aanpak van kindermishandeling? En hoe kan dit in andere regio’s in ons land worden ingevoerd? Anneke Jelsma, projectleider Multidisciplinair Centrum Kindermishandeling Friesland gaat in de deelsessie ‘Het kan! Aanpak kindermishandeling: sneller en beter’ in op deze vragen.

Waar er twee kijven hebben er twee schuld, of toch niet?

Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, de familierechters en andere professionals worden regelmatig  geconfronteerd met een ouder die in de loop van een echtscheiding de andere ouder beschuldigt van kindermishandeling. In Nederland worden deze beschuldigingen niet systematisch onderzocht. Niet zelden denken professionals dat de ouder die zich zorgen zegt te maken over de veiligheid van het kind, bewust of onbewust, de andere ouder zwart wil maken. Uit rancune. Internationaal onderzoek laat echter zien dat gescheiden ouders die bang zijn dat hun kind mishandeld wordt, het meestal bij het rechte eind hebben. Wat kan Nederland leren van de Noord-Amerikaanse evidence-based aanpak van beschuldigingen van kindermishandeling bij conflictscheidingen? Prof.dr. Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie aan de Universiteit Maastricht, gaat in op deze vraag. 

Op www.huiselijkgeweldcongres.nl treft u het volledige programmaen een overzicht van de deelsessies