Congres: Executieve functies bij kinderen en jeugdigen
Startdatum10 maart 2016
Aanvangstijd10:00 uur
Eindtijd 17:00 uur
LocatieMercure – Zwolle
Prijs€ 270,00 ex. BTW wanneer je je inschrijft vóór 10 januari 2016 (daarna € 295,00 ex. BTW)
Uiterste inschrijfdatum9 maart 2016
Max. aantal deelnemers250
Het congres over executieve functies bij kinderen is dit jaar gericht op zowel professionals in de hulpverlening als leerkrachten en begeleiders werkzaam in het onderwijs.
Sommige kinderen zijn intelligent genoeg, maar lijkt het niet te lukken om hun bezigheden te plannen en te prioriteren. Anderen lukt het niet om hun aandacht te richten en vast te houden. Of ze hebben hele explosieve emoties en slagen er niet in om hun eigen gedrag af te remmen. Zij draven door. Wat al deze kinderen, ondanks de uiteenlopende aard van hun problemen, gemeen hebben, is dat ze kampen met moeite in hun zogenaamde “executieve functies”: de hogere regelfuncties in de hersenen. En dat heeft consequenties voor de manier waarop ze door anderen ervaren en geaccepteerd worden, maar ook voor hun schools functioneren en de manier waarop ze bejegend worden door hun opvoeders.
Tijdens dit congres zullen de laatste wetenschappelijke inzichten worden gekoppeld aan praktische handvatten in het sturen op executieve functies voor de praktijk. Wat we weten is tenslotte één, maar wat we ermee kúnnen is misschien nog wel belangrijker!
Ochtendprogramma: Kennis als basis
In het plenaire deel van dit congres wordt kennis gedeeld die relevant is voor iedereen die werkt met kinderen die worstelen met hun executieve functies. Dr. Mariëtte Huizinga presenteert in dit deel de actuele stand van het breinonderzoek met betrekking tot het executief functioneren van jeugdigen. Kinder- en jeugdpsychiater Dr. Hans van Andel spreekt over de rol van omgevingsfactoren zoals armoede op executieve functies bij kinderen en jongeren. Dr. Petra Hurks van de Universiteit Maastricht deelt haar kennis over inhibitie en aandacht bij kinderen met ADHD, ODD en / of Autisme: wat mag je wel en niet van deze kinderen verwachten en hoe kun je hen het best begeleiden?
Deelsessies: toepassing in je vak
In het middagdeel kun je als deelnemer twee keer een keuze maken uit telkens twee deelsessies. De eerste ronde deelsessies betrefttaakinitiatie, aandacht, werkgeheugen, planning en het houden van overzicht. Voor deelnemers werkzaam in de hulpverlening wordt deze verzorgd door onderwijskundige Drs. Sjoerd Verheijden. Tegelijkertijd praat Gz-psychologe en therapeute Drs. Esther ten Brink over ditzelfde onderwerp voor wie werkt in de hulpverlening.
Ook in de tweede ronde wordt één onderwerp apart behandeld voor onderwijsprofessionals en werkers in de hulpverlening. De onderwijsmensen worden door leerkracht en Master in Special Educational Needs Anton Horeweg getrakteerd op een bijdrage overzelfinzicht, inhibitie en emotieregulatie in de klas. Datzelfde onderwerp wordt voor deelnemers uit de GGZ, jeugdzorg, JGZ en VG-zorg behandeld door kinder- en jeugd psychologe en Gz-psychologe Drs. Paulien Kuipers.
Accreditatie en kortingen
Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij Kwaliteitsregister V&V, Registerplein, VSR, FGzPt, NIP K&J / NVO-OG en SKJ.
Alles over de sprekers, het aantal te behalen accreditatiepunten en inschrijving voor deze dag is te vinden op onze website.
Wacht niet te lang en meld je zo snel mogelijk aan om verzekerd te zijn van een plaats en gebruik te maken van de vroegboek-korting! Wanneer je je met een groep van vijf collega’s uit één organisatie op dezelfde dag aanmeldt, dan doet de vijfde bovendien gratis mee.
Meld je je aan vóór 1 januari 2016, dan is de factuur gedateerd op 2015 en kan zodoende betaald worden uit het lopende scholingsbudget van je werkgever.