Wat is vrijheid? Hebben we een vrije wil of is dat een illusie? Dit zijn klassieke vragen uit de geschiedenis van de filosofie waar we nog altijd mee worstelen. Bij gelegenheid van zijn afscheid in 2015 in Leiden als hoofddocent cultuurfilosofie schreef Gerard Visser het essay Oorsprong & vrijheid. En ik werd die ik was gebleven. In een grondig gesprek met zowel de traditie als een hedendaags filosoof als Herman Philipse overdenkt hij kritisch ons begrip van wilsvrijheid en peilt en ontwikkelt hij een oorspronkelijker begrip, aan de hand van de intuïtie dat een wezen vrij is wanneer het in zijn element is.
In Trouw honoreerde recensente Leonie Breebaart het essay met vijf sterren. Zij schreef onder meer: ‘Een grootse onderneming, des te ongelooflijker dat hij daarin slaagt in 89 bladzijden. (…) Iedereen die écht geïnteresseerd is in het debat over de vrije wil en misschien überhaupt in de diepste filosofische vragen zou voor dit boek op een holletje naar de winkel moeten.’ In een recensie in iFilosofie, het multimediale tijdschrift van de ISVW, schreef Mark Leegsma: ‘De filosofische reis die Oorsprong & vrijheid maakt is kortom indrukwekkend. Dat ligt aan zijn epische schaal, maar niet minder aan Vissers manier van filosoferen. (…) De impasse van het liberale vrijheidsbegrip als deliberatieve keuze noodt ons over vrijheid als oorsprong en over de oorsprong van vrijheid na te denken. Vissers essay is op zijn minst een prachtig getuigenis van wijsbegeerte.’
In de cursus zal Visser voor de deelnemers nader uitleg van zijn essay geven. Hij zal daarbij de geschiedenis van ons denken over vrijheid doornemen en toewerken naar een existentieel en spiritueel begrip van vrijheid, waarin Meister Eckhart de belangrijkste stem krijgt.
Over de docent
Dr. Gerard Visser is cultuurfilosoof. Hij begon zijn loopbaan als docent esthetica en kunstfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en was van 1985 tot zijn pensioen in 2015 verbonden als docent cultuurfilosofie aan de Universiteit Leiden. Hij is medeoprichter van het Gezelschap voor Fenomenologische Wijsbegeerte en publiceerde verschillende boeken, waaronder In gesprek met Nietzsche (2012) en Oorsprong & vrijheid (2015).
Data
Acht wekelijkse bijeenkomsten op dinsdag van 15.00 tot 17.00 uur.
- Op 5, 12, 19, 26 september 2017 en 10, 24, 31 oktober 2017 en 7 november
- Let op: de bijeenkomst van 3 oktober is vervallen en vervangen door 7 november, in verband met Leids Ontzet op 3 oktober
Locatie
Leiden.
Nieuwe Energie
3e Binnenvestgracht 23
2312 NR Leiden
Deelname
€ 395,00 voor acht wekelijkse bijeenkomsten, inclusief koffie/thee.
Adresgegevens
Internationale School voor Wijsbegeerte
Dodeweg 8
3832 RD Leusden
Tel: 033 – 465 07 00
Fax: 033 – 465 05 41
E-mail: info@isvw.nl
KvK: 32070217