T H E R A P L A Y… opvoeden met plezier…
Het versterken van de ouder-kind-relatie door middel van spel
Wat is THERAPLAY?
Theraplay verbetert het gedrag van het kind en zijn emotionele toestand door de ouder-kind relatie te versterken. De Theraplay therapeut begeleidt ouder en kind door middel van speelse en grappige spelletjes, uitdagende ontwikkelingsgerichte activiteiten en zachte, verzorgende activiteiten. Door op deze manier met elkaar bezig te zijn, ontstaat een betrokkenheid die de ouder helpt om het gedrag van het kind te reguleren en aan het kind zijn (haar) liefde, plezier en betrouwbaarheid te uiten. Het helpt het kind om zich veilig te voelen; hij (zij) voelt zich verzorgd, verbonden en de moeite waard.
Het is gebaseerd op de hechtingstheorie (attachment theory). Dit is het inmiddels breed geaccepteerde idee dat de ouder-kind relatie aan de basis ligt van een gezonde ontwikkeling.
Waarin verschilt THERAPLAY van andere vormen van kindertherapie?
– ouders of verzorgers van het kind worden direct betrokken
– het is actief, inter-persoonlijk en vooral leuk. Het is geen ‘praat-therapie’
– Er wordt snel resultaat ervaren
– Het richt zich op het ‘hier en nu’; niet op wat er in het verleden is gebeurd.
– Omdat het geen betrekking heeft op verbaal of symbolisch begrip (geen taal, geen verbeeldend spel) kan het al gebruikt worden bij hele jonge kinderen en bij kinderen met ontwikkelingsachterstanden.
– De ‘Theraplay methode’ kan eenvoudig worden overgenomen van de klinische setting naar de thuissituatie, waardoor lange termijn resultaten mogelijk zijn.
– Theraplay behandeling is mogelijk voor kinderen van alle leeftijden, van baby tot adolescent.
De Theraplay methode
Theraplay
Redenen om een THERAPLAY behandeling te starten
Theraplay is succesvol ingezet om kinderen te helpen met een grote variëteit aan problemen:
– Acting-out gedrag: boosheid, agressie of storend gedrag
– Opstandig of controlerend gedrag
– Verlegen, teruggetrokken of aanhankelijk / claimend gedrag
– Hechtingsproblemen als gevolg van adoptie of uithuisplaatsing(en)
– een geschiedenis van trauma en/of verwaarlozing
– ontwikkelingsstoornissen (Asperger, ASS, ADD/ADHD)
– gedragsproblemen op school of met leeftijdsgenoten
Belangrijkste argument is als u, als ouder, het gevoel heeft te zijn vastgelopen met uw kind of als u in een negatieve dynamiek met elkaar terecht bent gekomen; als u zich machteloos voelt in de opvoeding van uw kind.
U zult dan kunnen profiteren van de mogelijkheden die Theraplay u biedt. Theraplay is bij uitstek ook geschikt voor pleegouders en adoptieouders en hun kinderen.
Meer informatie:
Overweegt U om uw kind aan te melden voor Theraplay? In Nederland zijn een beperkt aantal psychologen gecertificeerd als Theraplay®-therapeut. Gelukkig is het aantal therapeuten-in-opleiding groeiende. Op de website www.theraplay.nl vindt u een overzicht van therapeuten die Theraplay of elementen van Theraplay in hun behandeling gebruiken. (zie onder ‘vind een therapeut’).
T H E R A P L A Y
Het versterken van de ouder-kind-relatie door middel van spel
Theraplay opnemen als behandelmethode in je eigen praktijk / werksituatie?
Theraplay® in Nederland biedt de complete opleiding die nodig is om gecertificeerd te worden als Theraplay Practitioner of -Therapeut. De opleiding is bedoeld voor psychologen, orthopedagogen, speltherapeuten, artsen, psychiaters, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkers en anderen die werken met kinderen en hun ouders. Om deel te nemen dient u een relevante vooropleiding te hebben op HBO of Universitair niveau en werkervaring te hebben met kinderen en hun ouders.
De opleiding is onderverdeeld in diverse stappen. Stap 1 is het volgen van een basistraining. Deze wordt meerdere malen per jaar aangeboden. Na deze Level 1 Theraplay & MIM training kunt u starten met het gebruiken van ‘elementen van Theraplay’ in uw eigen behandelaanbod. Wilt u zich bekwamen in Theraplay, dan is er een vervolgtraject van werkervaring onder supervisie (in 3 modules) en een verdiepingstraining (Level 2 training).
Theraplay wordt standaard ingezet als individuele therapeutische interventie, maar er zijn ook van Theraplay afgeleide vormen waarbij de methode in groepen wordt ingezet: Groepstheraplay® en Sunshine Circles®.
Hiervoor zijn speciale trainingen, die geen onderdeel zijn van de algemene opleiding, maar wel gebruik maken van dezelfde basisprincipes, namelijk het verbeteren van de interactie tussen personen.
Voor Theraplay in Nederland zijn 4 trainers / supervisors werkzaam die allen zijn aangesteld door het Amerikaanse Theraplay Institute. Klik hier om nader met hen kennis te maken.
Hieronder een kort overzicht van de diverse trainingsmogelijkheden:
Level 1 TRAINING THERAPLAY & MIM (4 daagse basistraining)
Eerstvolgende training: 9, 10, 14 en 15 maart 2016. Lees meer…
Level 2 TRAINING THERAPLAY & MIM (3 daagse verdiepende training)
Eerstvolgende training: 1, 2, 3 november 2016. Lees meer…
COMPLETE OPLEIDING tot Theraplay®Practitioner en Theraplay®Therapeut:
Naast de bovengenoemde trainingen volgt u dan een traject van supervisie en terugkomdagen in uw eigen tempo. U kunt starten op elk moment na de Level 1 Training. Lees meer…
KENNISMAKEN met THERAPLAY (1 dag, bestemd voor iedereen die meer wil weten over Theraplay)
Eerstvolgende mogelijkheid: 29 juni 2016. Lees meer …
Training GROEPSTHERAPLAY (1 dag, als vervolg op Level 1 training of kennismakingsdag)
Eerstvolgende training: 30 juni 2016. Lees meer…
Training MIM-NL VAARDIGHEDEN (2 daagse op zichzelf staande training)
Er is op dit moment nog geen nieuwe datum gepland, deze zal in het najaar opnieuw gegeven worden
LEVEL 1 Theraplay® & MIM:
In deze 4 daagse, intensieve basistraining worden de grondbeginselen van Theraplay uitgelegd en geoefend.
Na deze training beheerst u Theraplay-technieken op een beginnend niveau. Deelnemers maken op de eerste dag kennis met de Marschak Interaction Method, afgekorst de MIM. Dit is een semi gestructureerde methode om de ouder-kindrelatie in kaart te brengen. Daarnaast vertellen we veel over de vier Theraplay-dimensies: structuur, verbondenheid, verzorging en uitdaging. Er wordt uitgebreid ingegaan op de opbouw en het verloop van een Theraplay behandeling en de technieken die gebruikt worden. Er wordt tijdens deze dagen veel geoefend aan de hand van rollenspellen, waardoor de deelnemers ook zelf ervaren wat de therapie teweeg kan brengen bij hun cliënten.
De training biedt voldoende handvatten om ‘elementen van Theraplay’ meteen te gaan gebruiken in uw behandelingen. Theraplay is echter een beschermde merknaam en als u Theraplay als behandelmethode wilt aanbieden is het noodzakelijk om Theraplay Practitioner te worden of Theraplay Therapeut. Hiervoor is een vervolgopleiding nodig, bestaande uit supervisie, training en terugkomdagen.
Voor wie?
De training is bestemd voor universitair of HBO geschoolde hulpverleners die ervaren zijn in het werken met kinderen en hun ouders: (ortho)pedagogen, (kinder & jeugd)psychologen, (consultatiebureau)artsen, psychiaters, speltherapeuten, systeemtherapeuten, maatschappelijk werkenden, pleegzorgmedewerkers, gezinsvoogden e.d.
Accreditatie:
Accreditatie is verleend door
* NIP/NVO : 26 uur. K&J / OG opleiding diagnostiek 5 uur, behandeling 20 uur, overige taken 1 uur, extra literatuurstudie 4 uur. K&J herregistratie: 26 uur.
* Registerplein/ SKJ: 10,4 accreditatiepunten voor 3 opleidingstrajecten: Agogen, Jeugdzorgwerkers, Maatschappelijk werkers
* NVVS: zelf registratie doorgeven
Literatuur:
* Theraplay, gehechtheid tussen ouders en kinderen verstevigen door spel. Phyllis Booth & Ann Jernberg
Uitgeverij Hogrefe. U wordt verzocht dit boek zelf aan te schaffen (kosten ca € 35,- o.a. via bol.com) en te lezen voor aanvang van de training.
- *Op de eerste dag van de training ontvangt u een reader met Nederlandse en Engelstalige artikelen. De reader en een USB stick zijn bij de training inbegrepen.
Studiebelasting:
- *Training: De 4 trainingsdagen zijn van 9.30 uur tot 17.30 uur met een lunchpauze van 1 uur. (28 uur training)
- *Literatuurstudie vooraf: Het boek bevat 292 pagina’s, de reader en USB stick bevatten samen ca 40 pagina’s Nederlandse en 92 pagina’s Amerikaanse literatuur.
Uitgaande van een leessnelheid van 5-7 pagina’s per uur komt dat uit op circa 70 uur
- *Opdracht: voor de accreditatie is het maken van een eindopdracht verplicht; die neemt gemiddeld ca 1,5 uur in beslag.
Certificaat:
U ontvangt een certificaat van het Amerikaanse Theraplay Institute indien u minimaal 90% van de tijd aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg heeft afgerond.
Kosten:
€ 1100,- inclusief de reader, USB-stick, lunch en certificaat, excl. het Theraplay boek (zie literatuur)
U ontvangt een rekening nadat uw inschrijving is bevestigd. Zie ook algemene leveringsvoorwaarden.
Vanaf 8 personen is het financieel aantrekkelijk om aan een incompany training te denken.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bettie Sleeuw.
Data en locatie:
28 en 29 september en 3 en 4 oktober, lokatie Kasteel de Essenburg in Hierden (Harderwijk).
Inschrijving:
Inschrijven doet u via deze link: Level 1 training september/oktober 2016
U ontvangt dan een email waarin u uw inschrijving moet bevestigen. Vervolgens kunt u van ons een bevestiging van uw inschrijving verwachten binnen 5 werkdagen.
Onderwerpen die aan bod komen:
- *Het ontstaan van Theraplay en de inbedding in het huidige wetenschappelijke ontwikkelingen
- *De vier dimensies: hoe deze te herkennen en toe te passen in de Theraplay behandeling
- *Toepassen en analyseren van de MIM op een beginnend niveau
- *Het overleg met ouders en de MIM als richtlijn voor het Theraplay behandelplan
- *Aanraking in de Theraplay behandeling
- *Hoe ouders te betrekken in de behandeling en meer inzicht te geven in de problematiek in hun gezin.
- *Theraplay in de behandeling van kinderen met gedragsproblemen, bij pleeg- en adoptie kinderen, kinderen met ASS, kinderen uit complexe gezinssituaties, kinderen met trauma.
- *Theraplay bij jonge kinderen en tieners.